Witam,
Mój pradziadek Józef Rassek (1881 -1942) pochodził z Górnego Śląska, był powstańcem Górnośląskim (m.in. w Knurowie pełnił funkcję Komendanta Placu) oraz jednym z twórców amatorskiego ruchu teatralnego na Górnym Śląsku w okresie Powstań i Plebiscytu. Był członkiem amatorskich zespołów m.in. "Wesołość" oraz twórcą kabaretu "Czarny Kot" . Niedługo po plebiscycie został kierownikiem Górnośląskiego Teatru Ludowego. W późniejszych latach 20 - tych jak i 30-tych (z tego co wiem) pracował w Wielkopolsce jako komik groteskowy, humorzysta. Przez pewien czas, zapewne w końcówce lat 20-tych był kierownikiem artystycznym poznańskiego kabaretu Pawie Pióro, który znajdował się przy ulicy 27 grudnia w Poznaniu. Sam mieszkał wtedy zapewne w Poznaniu przy ulicy Wielkiej 2 m.3. Posiadam folder reklamowy kabaretu "Pawie Pióro" zapewne z końcówki lat 20 - na którym jest podobizna mojego pradziadka. Wiem także o występach pradziadka w Bydgoszczy m.in w kinie Corso.
Posiadam kilka zdjęć przedstawiających pradziadka oraz jakieś dla mnie anonimowe osoby związane z jakimś kabaretem być może Pawim Piórem.
Może wśród uczestników forum znajdują się osoby których krewni byli także artystami kabaretowymi w tym okresie na terenie Wielkopolski choć nie tylko?
Być może na tych zdjęciach znajdują się też Wasi krewni (szczególnie interesujące są 4 ostatnie zdjęcia) ?
Oto te zdjęcia:
https://plus.google.com/photos/11485489 ... svUrozsggENie tak dawno w Muzeum Powstań Śląskich, które znajduje się w Świętochłowicach, na jednej ze ścian wykorzystana została jako dekoracja powiększona reprodukcja zdjęcia amatorów Górnośląskiego Teatru Ludowego, wśród osób znajdujących się na zdjęciu jest m.in. mój pradziad a także: dr Ignacy Nowak, Zofia Wójcicka - Chylewska oraz Józef Walke. Być może na zdjęciu tym znajdują się także osoby pochodzące z Wielkopolski ?
Wiadomo mi na przykład, że w czasie powstania zostali wysłani do tzw. Dowództwa Grupy Południowej dwaj artyści poznańscy Józef Szymczak i Stefan Droszcz dla użycia ich przy referacie Oświaty jako kabarecistów lub dla zawiązania trupy teatralnej.
Dodatkowo umieszczam link do zdjęcia z członkami Górnośląskiego Teatru Ludowego początek lat 20-tych, którego reprodukcja znajduje się na jednej ze ścian Muzeum Powstań Śląskich.
http://www.audiovis.nac.gov.pl/obraz/62 ... 8b66fdd7b/Będę wdzięczny za wszelki odzew !
Pozdrawiam
Rafał