Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne GNIAZDO

Forum dyskusyjne WTG GNIAZDO
Teraz jest 21 kwi 2025, 01:53

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 05 wrz 2008, 14:35 
Site Admin

Witam,

W jaki sposób i czy w ogóle przyjmowano do prawa miejskiego synów mieszczan? Chodzi mi o wpis o przyjęciu do prawa miejskiego w księdze burmistrzowskiej - czy takowy powinien istnieć dla dziecka pewnego mieszczanina, zaraz po urodzeniu, czy też odbywało się to automatycznie?

Mam taką sytuację, że w 1803 r. umiera ok. 70 letni Stanisław Dzieciuchowicz (czyli urodzony ok. roku 1733). W 1734 r. jest natomiast akt przyjęcia do prawa miejskiego Stanisława Dzieciuchowicza. Pytanie, czy to mogła być ta sama osoba.

Maciej

PostNapisane: 05 wrz 2008, 18:05 

Według moich badań w księdze radzieckiej (Rady Miasta) Gostynia, synowie mieszczan (osób już przyjętych do prawa miejskiego) też byli przyjmowani do tych praw, czyli składali przysięgę itd.
Jan Formanowicz, kołodziej z Buku przeniósł się wiosną 1742 r. do Gostynia i w dniu 18 czerwca złożył przysięgę na wierność Radzie Miasta. Podobną jak Jan przysięgę na wierność Radzie Miasta i dzięki temu prawa miejskie Gostynia uzyskują jego dwaj synowie (cytaty z księgi radzieckiej): „Jakub Formanowicz kołodziej z Gostynia” w roku 1765 oraz „Ignacy Formanowicz kołodziej z Gostynia” w roku 1776. Jakub urodził się w 1747 r. a Ignacy w 1756.
------------------
Sygn. I/34; Księga radziecka – przyjęcia do prawa miejskiego, 1713 – 1796. (APP, nr zespołu: 4309 / 0), str. 55, 109, 133

Szeroko piszę o tym w biografii Jana Formanowicza, kołodzieja z Buku i Gostynia => http://www.formanowicz.pl/buk/dokumenty/jan_formanowicz.htm

Jeśli cokolwiek pomogłem, bardzo się cieszę.

Pozdrawiam, Mariusz

PostNapisane: 19 mar 2014, 11:04 

Mój pra...pradziadek Jan Wojciech Ewicz przyjął w 1732 roku prawa miejskie miasta Kórnika.

http://szukajwarchiwach.pl/53/4381/0/-/ ... siT5kRl2Xg

Bardzo proszę o wszelkie informacje o tym zwyczaju.
Na czym polegało przyjęcie tychże praw? Z czym to było związane? Kto mógł przyjąć te prawa?
Z góry bardzo dziękuję :)

PostNapisane: 19 mar 2014, 13:50 

Do prawa miejskiego przyjmowani byli rzemieślnicy i to mistrzowie w swoim fachu. Aby uzyskać prawa miejskie należało okazać się dokumentem dobrego urodzenia (ze związku małżeńskiego), opłacić wpisowe i złożyć przysięgę na wierność radzie miejskiej. Tak jak wspomniałem wcześniej kandydat musiał mieć papiery mistrza. Uzyskanie prawa miejskiego umożliwiało prowadzenie własnego warsztatu rzemieślniczego w danym mieście i pozwalało na przyjęcie do cechu.

Ewiczowie mieszkali również na krótko w Buku w połowie XVIII wieku. Ich korzenie tkwią w Trzcielu. Jeśli Cię to interesuje to proszę o kontakt na e-mail.

PostNapisane: 20 mar 2014, 12:03 

Mariuszu, dziękuję za informacje :)

PostNapisane: 21 mar 2014, 00:52 

Mariuszu,

dziękuję za Twój pomocny post. Odnalazłem w księgach miejskich Kostrzyna akt przyjęcia do prawa miejskiego mojego 6xpradziadka Tomasza Wilkoskiego z 1724 i też się głowiłem, na jakich zasadach następowało owo przyjęcie. Co ważniejsze, najbardziej interesowało mnie to, czy przysięgę musieli składać tylko nowi obywatele miasta, czy również ci z rodzin zasiedziałych od wieków. Ale skoro mówisz, że w księgach miejskich Buku są akty przyjęcia do prawa miejskiego również synów mieszczan (a więc zasiedziałych mieszkańców), to przyjmuję, że takie zjawisko miało też miejsce w Kostrzynie.

Pozdrawiam,
Kuba

Łabędzcy (Opatówko, Września, Kleszczewo, Kostrzyn), Wilkowscy (Kostrzyn, Poznań), Klimas (Iwno, Wiktorowo, Chorzałki), Wesołek (Krerowo, Mączniki, Czerlejno), Stacheccy (Kostrzyn, Pobiedziska), Nijaki, Dopiera, Dokowicz,Banach (powiat Grodzisk, Wolsztyn)

PostNapisane: 21 mar 2014, 08:04 

Basiu, Kubo !

Dziękuję za miłe słowa. Jednocześnie - skoro jesteście przodkami mieszczan - polecam lekturę: prof. Jan Ptaśnik, Miasta i mieszczaństwo w dawnej Polsce, PIW, Warszawa 1949. Dzieło podstawowe dla interesujących się zasadami funkcjonowania władz miasta i cechów w I Rzeczpospolitej.

Strefa czasowa: UTC + 1