WBC „Kurier Poznański” nr 295, 23-12-1884 r., str.4: „S. Zwierzycki tapicer w Poznaniu św. Marcin 5, poleca na podarki gwiazdkowe materace z morskiej trawy […]”
WBC „Kurier Poznański” nr 298, 28-12-1884 r., str.6: „Warszawski magazyn obuwia Śty Marcin 68 wprost Piekar. Wielce Szanownej Klienteli donoszę uniżenie, że mój Zakład Szewski przeniosłem z Bazaru do własnego domu śty Marcin 68 wprost Piekar, tuż za drukarnią Deckera. Powiększone warsztaty podadzą mi środek służyć jak najlepiej Sz. Klienteli i stworzą szkołę dla rzemiosła w przyszłości. F. Andrzejewski.”
WBC „Kurier Poznański” nr 298, 28-12-1884 r., str.6: „Leszno w październiku 1884. Szanownej Publiczności miasta i okolicy mam honor uprzejmie donieść, iż z dniem 1 października otworzyłem tutaj w Rynku pod nr. 26 skład sukna i warsztat krawiecki.[…] J. Rauhut, były przykrawacz firmy L. Bieliński w Poznaniu.”
WBC „Kurier Poznański” nr 298, 28-12-1884 r., str.6: „Malarz i dekorator J. Komendziński Poznań, ul. Fryderykowska 20 poleca się Wielebnemu Duchowieństwu, Szanownym Dozorom kościelnym oraz Panom Budowniczym do wykonywania wszelkich prac malarskich, pozłotniczych jako i malowania wnętrzy kościołów i kaplic w prawdziwym kościelnym stylu.[…] Zdolności do wykonywania wszelkich prac nabyłem w szkołach sztuk pięknych i podróżach po większych miastach Niemiec i za granicą.”
WBC „Kurier Poznański” nr 298, 28-12-1884 r., str.6: „W. Trzciński, rzeźbiarz i pozłotnik w Poznaniu, Wodna ulica Nr. 22, poleca się do odnawiania całych wnętrzy kościołów, do budowania nowych ołtarzy[…]”
WBC „Kurier Poznański” nr 298, 28-12-1884 r., str.6: „Wielka Rycerska ulica nr. 8. Magazyn Mebli. […] A. Andruszewski.[…]”
WBC „Kurier Poznański” nr 213, 16-09-1888 r., str.6: „Mój bogato zaopatrzony Skład towarów złotych i srebrnych oplecam łaskawym względom. Stanisław Szubert, złotnik i jubiler, Poznań,ulica Wilhelmowska Nr. 7.”
WBC „Kurier Poznański” nr 568, 13-12-1901 r., str.6: „J. Kmiecikowski Introligatornia Poznańska Wodna ulica Nr. 2, I piętro,[…]”
WBC „Kurier Poznański” nr 299, 30-12-1884 r., str.3: „Służąca od przeszło 50 lat u pp. Jarochowskich w Małych Sokolnikach pod Szamotułami, Balbina Walęcka, urodzona 1 kwietnia 1802 r., otrzymała od Cesarzowej i Królowej Jejmości za tak długoletnią wierną służbę, złoty krzyż i własnoręcznie podpisany dyplom.”
WBC „Dziennik Poznański” nr 216, 20-09-1868 r., str.4: „Podpisany przyjmie natychmiast dwóch uczni z porządnego domu, chcących się wyuczyć ogrodnictwa. Rodzice, chcący wykształcić syna swego w tym fachu, niechże się więc zgłoszą Lubostroń pod Łabiszynem. W ogrodzie Lubostrońskim jak w każdym roku tak i tej jesieni są mocne szczepy owocowe i rozmaite krzewy na sprzedaż za bardzo umiarkowaną cenę. J. Chacharowski, Ogrodnik.”
WBC „Dziennik Poznański” nr 217, 22-09-1868 r., str.4: „Maszynista Franciszek Pisarek z Pluśnitz, powiat Wielkie Strzelce poleca się wysokiej szlachcie do prowadzenia lokomobili i maszyn do natychmiastowego wstąpienia w służbę. Bliższa wiadomość w ekspedycyi Dziennika.”
WBC „Dziennik Poznański” nr 218, 23-09-1868 r., str.4: „Jako uwolniony z dn. 30 sierpnia r. b. z obowiązków leśniczego z borów Olszyńskich i zupełnie z tych okolic wyszły – nie mogę wdawać się w żadne sprzedaże drzewa w tychże borach i uważam zatem ogłoszenie dziedzica Olszyny z dn. 3 i 4 b. m. w Dz. Poznańskim, o nieważności przezemnie dopełniać się mogącej sprzedaży drzewa za zbyteczne i tylko rozmyślnie na szkodę moją złośliwie wymyślone. – Radziłbym trzymać się lepiej zobowiązań kontraktem zawartych i należytości zaspokoić, a byłoby szlachetniej, jak w ten sposób pracującemu na chleb niesłusznie szkodzić. A. Szulc.”
WBC „Dziennik Poznański” nr 218, 23-09-1868 r., str.4: „Dnia 1 października 1868 otworzę w urządzonym do tego umyślnie lokalu tu w miejscu, pod kierunkiem dwóch moich najlepszych szwaczek na machinie Szkołę szycia na machinie, w której udzielać się będzie gruntowna nauka w praktycznem szyciu na machinie wszystkich robót krawieckich i bielizny.[…]w fabryce bielizny przy placu Sapieżyńskim No.1 u A. z Pawłowskich Kaufmann,[…]”
WBC „Dziennik Poznański” nr 218, 23-09-1868 r., str.4: „Czterem subjektom malarskim przyrzeka się długie zatrudnienie. Mogą się zgłosić do malarza Mrozińskiego w Strzelnie.”
WBC „Dziennik Poznański” nr 219, 24-09-1868 r., str.4: „Chłopiec, który ma chęć uczyć się siodlarstwa, może się zgłosić u M. Głębockiego, Plac Wilhelmowski 4.”
WBC „Dziennik Poznański” nr 219, 24-09-1868 r., str.4: „Ogrodnika żonatego, Polaka, z wieloletnią praktyką poleca Krzyżanowski, ogrodnik z Dobrojewa pod Ostrorogiem.”
WBC „Dziennik Poznański” nr 5, 08-01-1875 r., str.3: „Przyjmuję wszelkie obstalunki krawiecczyzny damskiej i zapewniam tanie i prędkie wykonanie. B. Rutkowska, Długa ulica 14, parter.”
WBC „Dziennik Poznański” nr 21, 26-01-1873 r., str.6: „Otworzywszy dziś przy głównej ulicy miasta tutejszego Hotel z wszelkiemi wygodami, polecam takowy wysokiej Szlachcie i szanownej Publiczności, ręcząc obok skorej usługi za ceny umiarkowane. Nowemiasto n/W., 21 stycz. 1873. C. Engelmann.”
WBC „Dziennik Poznański” nr 2, 03-01-1873 r., str.4: „Potrzebuję ucznia, zdatnego do kuchni, li tylko porządnych rodziców i dobrego wychowania. Zgłosić się może każdego czasu do Piotra Nowickiego, kuchmistrza w Ujeździe p. Grodziskiem.”
WBC „Dziennik Poznański” nr 177, 05-08-1898 r., str.4: „Z dniem 1 października 1896 przeniosłem mój skład wyrobów siodlarskich i warsztaty na Berlińską ulicę Nr.15 obok Teatru Polskiego.Polecam moje towary w zakres siodlarstwa wchodzące […]Interes założony 1875 r. W. Pluciński, siodlarz, Poznań, Berlińska ul. Nr. 15.”
WBC „Dziennik Poznański” nr 258, 11-11-1906 r., str.7: „Polecam się Szanownym Towarzystwom na zabawy jako muzyk na fortepianie oraz na wszelkich innych instrumentach, także na życzenie z orkiestrą. Maryan Perzyński, ul. Łąkowa 14 II ptr.”
WBC „Dziennik Poznański” nr 49, 01-03-1863 r., str.5: „Oznajmienie. Skutkiem ożenku mego z majstrem kominiarskim Pioletti zdał na niego majster kominiarski p. Teschke zawiadowany dotąd przez siebie proceder kominiarski nieboszczyka męża mego. Donosząc o tem szanownej publiczności uniżenie, upraszam, aby zaufanie, którem zmarłego męża mego zaszczycała, na teraźniejszego przelać raczyła. Emelina Fischbach, obecnie zamężna Pioletti.”
WBC „Dziennik Poznański” nr 124, 01-06-1861 r., str.4: „Na mocy konsensu polecam się Sz. publiczności do załatwienia wszelkich prac piśmiennych polskich i niemieckich. Poznań w maju. Emil Kierski, były refer. Wroniecko-Kramarska ulica nr. 1.”
WBC „Dziennik Poznański” nr 1, 03-01-1872 r., str.4: „Pączki codziennie parę razy świeże, poleca P. Urbański Cukiernik ulica Wrocławska Nr. 14.”
WBC „Dziennik Poznański” nr 2, 04-01-1872 r., str.4: „Kucharz, wolny od wojska, żonaty, poszukuje zaraz miejsca. Może się zająć i ogrodnictwem i polowaniem. Dowiedzieć się można u listowego Goreckiego w Łopiennie.”
WBC „Dziennik Poznański” nr 48, 01-03-1866 r., str.6: „Szanownej Publiczności i wysokiej Szlachcie najniższe oświadczenie, że jako malarz pokojowy tu się osiedliłem i upraszam o łaskawe względy. Poznań, w Lutym 1866 r. S. Duniewski, Wielk. Garbary Nr. 51.”
WBC „Dziennik Poznański” nr 61, 16-03-1866 r., str.6: „Wszystkich tych, którzy za przedmioty z byłej księgarni mojej w Trzemesznie wzięte należytości zalegają, a którym w miesiącu styczniu rb. rachunki przesłałem upraszam najuprzejmiej, aby z długu swego najpóźniej do 1 kwietnia r.b. uiścić się raczyli, w przeciwnym powiem razie, zmuszony będę użyć środków prawnych. Pelplin, dnia 14 marca 1866. J. N. Roman, księgarz.”
WBC „Dziennik Poznański” nr 61, 16-03-1866 r., str.6: „Opuszczając zarząd dóbr Ruszkowa, wzywam wszystkich tych, którzyby pretensye jakie do mnie, z czasu zarządu mego rościć chcieli, o zgłoszenie się z takowemi do 8 kwietnia r. b. Teodor Liske,”
WBC „Dziennik Poznański” nr 62, 17-03-1866 r., str.6: „Donoszę szanownym paniom że na liczne żądania na niedzielę i poniedziałek do Gniezna przybędę i zamieszkam przy ulicy Bydgoskiej u pani Strachockiej w kamienicy pana Förstera. F. Linnemann, fryzyerka damska.”
WBC „Dziennik Poznański” nr 63, 18-03-1866 r., str.5: „Wszelkie gatunki kapeluszy słomianych, przyjmuje do prania, farbowania i przerabiania; najnowsze modele są do wyboru, przy ulicy Wrocławskiej No. 15. J. Karaśkiewicz.”
WBC „Dziennik Poznański” nr 63, 18-03-1866 r., str.5: „Pralnia A. M. Winter, krawca męskiego, przy Alei 26, naprzeciw poczty, poleca się do czyszczenia garderoby męzkiej i damskiej z plam wszelkiego rodzaju. Farbuje, fasonuje i modernizuje.”
WBC „Dziennik Poznański” nr 276, 01-12-1872 r., str.5: „Przybywszy z Królestwa Polskiego, nabyłem na własność restauracyą na św. Marcinie dotąd Felsenkeller zwaną i polecam takową względom Szanownej Publiczności, ręcząc za skorą usługę, smaczne potrawy i wyborne napoje. Szczególniej zwracam uwagę na dobrze sporządzaną herbatę ze samowaru. Antoni Skowroński.”
WBC „Dziennik Poznański” nr 277, 03-12-1872 r., str.4: „Osiedliłem się w tutejszem mieście i wykonuję wszelkie prace jako to siodlarskie, rymarskie i tapicerskie: za dobrą i skorą robotę się zaręcza. Kościan: Steffanowicz, mistrz siodlarski.”
WBC „Dziennik Poznański” nr 1, 01-01-1892 r., str.6: „W jeziorze Glininko, należącem do p. Treskowa, złowił rybak p. Jan Tuszewski leszcza ważącego przeszło 11 funtów. Jest to niezwykły okaz.”
WBC „Dziennik Poznański” nr 41, 20-02-1887 r., str.8: „Ceglarz żonaty, z dobremi świadectwami, poszukuje od 1 kwietnia rb. miejsca. Aug. Rostin, ceglarz w Górzewie per Ryczywół (Ritachenwalde.”
WBC „Dziennik Poznański” nr 41, 20-02-1887 r., str.7: „Szanownej Publiczności miasta Gniezna i okolicy donoszę niniejszem uprzejmie, iż z dniem 1-ym marca rb. otwieram zakład krawiecczyzny przy ulicy Tumskiej Nr. 30. […] L. E. Kossowska.”
WBC „Dziennik Poznański” nr 295, 24-12-1861 r., str.4: „Wysokiej Szlachcie i Szanownej Publiczności w okolicy Kobylina mam zaszczyt uniżenie oświadczyć, iż osiedliwszy się w miejscu, założyłem piekarnią chleba, tak żannego jako białego, niemniej i ciast; wymieniam także chleb żanny za żyto.[…] Kobylin w grudniu 1861. Władysław Kaniewski, piekarz.”
WBC „Dziennik Poznański” nr 298, 29-12-1861 r., str.3: „Panom kupcom i właścicielom kantorów poleca się niżej podpisany do wypracowania wszelkich gatunków Conto- ksiąg kupieckich bez i z liniaturą. Miawszy sposobność kilka lat w pierwszych pracowniach introligatorskich miasta Berlina w zwyż pomienionem zatrudnieniu pracować, zaręcza, wszelkie życzenia tyczące się wspomnionych robót, trwale i po miernych cenach wykonywać. Franciszek Niklaus. Introligator. ul. Wilhelmowska 8.”
Pozdrawiam. Jolanta Fontowicz
_________________ Jolanta Fontowicz
|