Dziękuję przy tej okazji Annie, Eli i Wojtkowi za uzupełnienie mych informacji w przedmiotowej sprawie cmentarza Świętojańskiego i związanych z nim dokumentów.
Przy okazji pochwalę naszego "Dobrego Duszka":-) z Forum,specjalistkę od dawnej prasy poznańskiej.
To jest sugestia dla szukających Swych zmarłych w Poznaniu,szczególnie kiedyś pochowanych u Św.Jana Maltańskiego (informacja na wszelki wypadek, dla odwiedzających nasze Forum,a może jeszcze nie znających tej sprawy:cmentarz ten został zlikwidowany przez "władzę ludową" w latach 1960tych,nieupilnowani wtedy zmarli pochowani zostali potem w zbiorowych mogiłach na Miłostowie,zawiaduje firma "Universum").
Z tradycji rodzinnej,popartej fotografią, wiedziałem,że mam ciotkę, zmarłą jako niemowlę na Śródce, pochowaną właśnie na w/w cmentarzu. Moje osobiste fizyczne naoczne poszukiwania w Archiwum Państwowym w Poznaniu przyniosły zero rezultatu,dopiero z nekrologów,zamieszczonych w prasie poznańskiej w pasującym przedziale czasowym,a odszukanych przeze mnie tamże dzięki naszej niezawodnej Koleżance,znalazłem moją ciotkę jako zmarłą w styczniu 1899r. na Śródce, w sąsiedztwie ul.Bydgoskiej. Wyjaśnił się przez to jakby"pusty" przedział czasowy pomiędzy kolejnymi dziećmi moich przodków oraz lokalizacja mej w/w ciotki w "drzewie" .
Wnioski, z mojej może rozwlekłej pisaniny, dla Koleżanek i Kolegów: - akta w AP w Poznaniu mogą być niespójne dla pewnych roczników (konkretnie 1898-1899)i parafii - nekrologi w prasie poznańskiej zdigitalizowanej są cennym źródłem dla poszukiwań - dotyczy to także miast powiatowych z dawnej Prowincji Poznańskiej Prus (sprawdziło mi się dla niektórych, np.Śremu).
Pozdrawiam Wszystkich. Jacek.
|