Łukasz Bielecki napisał(a):
Doczytałem się kiedyś, że prawo pruskie właściwie nie nakazywalo rejestracji ślubu u panny młodej, mogło być to i tu i tu
Łukaszu,
Imiona i nazwiska w obec prawa, strona 18 napisał(a):
Formalności ślubu cywilnego załatwi każdy urzędnik stanu cywilnego, w którego obwodzie jedno z narzeczonych mieszka albo zwykle przebywa.
http://www.wbc.poznan.pl/dlibra/docmetadata?id=35196mikolaaj18 napisał(a):
Będąc w AP Poznań, oddział w Gnieźnie, wziąłem do ręki księgę meldunkową jednej z podgnieźnieńskich wsi. Jakże wielka była moja radość, gdy odnalazłem w niej swych pradziadków i listę ich dzieci, a jeszcze większa gdy w rubryce dot. współmałżonka zobaczyłem wpis (dodany w 1931 roku, kolorem czerwonym; dokonano także innych korekt) o ich ślubie, zawartym w Urzędzie Stanu Cywilnego w Kłecku 26.11.1906 roku.
Mikołaju,
Warto pamiętać że ślub cywilny musiał poprzedzać ślub wyznaniowy i w księgach kościelnych dość często zapisywano numer aktu cywilnego (duchownym groziły poważne konsekwencji za niedotrzymanie tej kolejności.) Jak sądzę z tego co napisałeś nie widziałeś aktu wyznaniowego - być może w nim będzie informacja o akcie cywilnym?
Co do wiarygodności danych z ksiąg meldunkowych też mnie ciekawi na ile dane tam podane są wiarygodne - nie mam pojęcia na jakiej podstawie wpisów dokonywano?
W księgach z których korzystałem większość informacji się potwierdzała ale spotkałem się z pomyłkami (np. zamiast imienia panieńskiego żony wpisano nazwisko panieńskie jej matki). Z drugiej strony przy 'czerwonej' korekcie pisowni nazwiska są odwołania do dokumentów na podstawie których korektę wprowadzono.