Erstmal meinen herzlichsten Dank an Magda, Bozena, Izabella & Lukasz fürs mithelfen bei meiner Suche.
Da ich immer noch hoffe mit über irgendwelche Nebeneinträge mehr zu meinem UrUrGroßvater zu erfahren, hier meine bisher bekannten Details:
Johann August Kantel * 28.4.1812 Amtmann und Oekonom in Zbarzewo, + 24.9.1856 in Gozdowo
hat nach einigen Schwierigkeiten (er evangelisch, sie katholisch) 1838 in Dluzyn Antonia Victoria Oginska geheiratet.
Kinder:
Emil Joseph August *1839 Zbarzewo
Nikodemus Anton * 1842 Zbarzewo (oo Carolina Piechocka ... oo Bronislawa Rozalska)
Augustus Walenty * 1844 Sokolowo
Marcelli * 1846 Sokolowo
Antonia * 1847 Sokolowo (oo Antonius Switniewski ... oo Andreas Dolacinski)
Irgendwo im KB Eintrag taucht der Ortsname Charbielin / Harbelyn auf ... die Anfrage ans Archiv war negativ bzw. es wurde nichts gefunden
Die entsprechenden KB Zbarzewo / Luschwitz / Sokolowo hab ich durch ...
Vielleicht liest ja noch jemand aus dem ersten Teil des KB Scans zu seiner "problematischen" Hochzeit was näheres aus
http://www.xxs4fun.de/kantel_oginska2.jpg@Izabella:
Taucht "mein" UrUrGroßonkel Marcelli nur in Ihren Unterlagen auf oder in Ihrem Stammbaum ... ganz weit am Rande?
hoffnungsvolle, liebe Grüße vom verzweifelten fredi
Tłum. / Übers.Na wstępie dziękuję bardzo Magdzie, Bożenie, Izabelli & Łukaszowi za pomoc w moich poszukiwaniach.
Ponieważ wciąż mam nadzieję, że dowiem się więcej o moim prapradziadku na podstawie jakiś dopisków, umieszczam poniżej znane mi szczegółowe informacje:
Johann August Kantel * 28.4.1812 urzędnik i ekonomista w Zbarzewie, + 24.9.1856 w Gozdowie po pokonaniu kilku przeszkód (on ewangelik, ona katoliczka) ożenił się w 1838r. w Dłużynie z Antonią Victorią Ogińską.
Dzieci:
Emil Joseph August *1839 Zbarzewo
Nikodemus Anton * 1842 Zbarzewo (oo Carolina Piechocka ... oo Bronislawa Rozalska)
Augustus Walenty * 1844 Sokołowo
Marcelli * 1846 Sokołowo
Antonia * 1847 Sokołowo (oo Antonius Switniewski ... oo Andreas Dolaciński)
Gdzieś w księgach kościelnych pojawia się nazwa miejscowści Charbielin / Harbelyn … odpowiedź archiwum na zapytanie była negatywna względnie nic nie znaleziono.
Odpowiednie księgi parafialne Zbarzewa / Luschwitz / Sokołowa już przejrzałem …
Może ktoś odczyta coś więcej z pierwszej części zeskanowanego aktu odnośnie jego „problematycznego” ślubu
http://www.xxs4fun.de/kantel_oginska2.jpg@Izabella:
Czy "mój" prapradziadek Marcelli występuje tylko w Twoich dokumentach czy także w Twoim drzewie … to tak już zupełnie na marginesie?
Pełne nadziei pozdrowienia przesyła zrozpaczony fredi