Jeżeli chodzi o aktualną urzędową nazwe tej 'miejscowości' to właśnie rejestry TERYT
(Krajowy Rejestr Urzędowego Podziału Terytorialnego Kraju) GUSu są właściwym miejscem
określającym aktualna stosowaną urzędowo nazwę. Rejestr teryt bazuje zaś na ustawach
i rozporządzeniach MSWiA (obecnie po rozdziale ministerstwa nie wiem które będzie się tym
zajmować, byc może będzie to Ministerstwo Administracji i Cyfryzacji). Do tej pory to MSWiA
praktycznie corocznie wydawało stosowne rozporządzenie "w sprawie ustalenia, zmiany i zniesienia
urzędowych nazw niektórych miejscowości" za pomocą ktorego regulowało nazwy miejscowości
w Polsce (chyba zawsze rozporządzenie to wchodziło w życie z dniem 1 stycznia).
Tak więc we wspomnianym rejestrze GUSu widnieje nazwa "
Santolina", ale nie jako
oznaczenie miejscowości a jako "
część miejscowości Stajkowo (wieś)".
Co też oczywiście nie znaczy wcale, że zarówno kiedyś jak i współcześnie nie stosuje
się nieformalnie lub nie stosowano formalnie jakieś inne nazwy.
Oczywiście rejestry urzędowe nie są świętościa samą w sobie, jedynie mówią o oficjalnej bieżącej
nazwie. Ponadto, zdarza się, że nazwy urzędowe czasami są błędnymi nazwami, niezgodnymi
z historycznymi czy tradycyjnymi nazwami i niejednokrotnie MSWiA dokonywało i dokonuje korekt
nazw na wnioski miejscowych samorządów.
Pozdrawiam,
Łukasz
/edit/
ps. sprawdziłem mapy na Geoportalu
http://maps.geoportal.gov.pl/webclient/ tam
są zamieszczone skany map topograficznych Głownego Urzędu Geodezji i Kartogfrafii, bodaj
w skalach 1:5000 1:25000 1:50000 i wyżej (każde przybliżanie + mapy powoduje tylko programowy
zoom, a realna zmiana skali dokonuje na się wartościach granicznych), mapy te są raczej starsze rocznikiem
myślę że z lat 1970-80 i na owych mapach wspomniane miejsce nazwane jest '
Santolend'
widać najpóźniej do roku 1986r. używano nazwy Santolend , a przed rokiem 1986 musiała nastąpić zmiana
nazwy na Santolina'. Niestety w Internetowym Systemie Aktów Prawnych nie mogę odszukać
stosownego aktu zmnieniającego.