Witam,
chciałabym dowiedzieć się na jakich zasadach nadawane były honorowo stopnie oficerskie dla Powstańców Wielkopolskich w latach 70/80tych. Czy był potrzebny do tego wniosek? W źródłach do listy powstańców napisane jest, że mój pradziadek, Józef Sobczak, otrzymał nominację na stopień oficerski uchwałą W8/72. Zastanawiam się czy jest sens pisania do archiwum prezydenta RP - czy mogą mieć jakieś dokumenty dotyczące tej nominacji, czy może działo się to "z automatu" jeśli ktoś był odznaczony krzyżem powstańczym?
Podobnie z Krzyżem Walecznym - jeśli wiem jedynie, że takowy otrzymał (wymieniony na wniosku o nadanie krzyża powstańczego), ale nie wiem kiedy, to jest szansa odnalezienia jakiś dokumentów z tym związanych..?
Pisałam już kilka lat temu do archiwum wnioski dot. krzyża powstania wlk., medalu zwycięstwa i wolności oraz orderu odrodzenia Polski i tutaj skany otrzymałam, jednak do tych odznaczeń miałam legitymacje (numery). Otrzymałam też dokumenty z Urzędu do Spraw Kombatantów i Osób Represjonowanych dot. medalu niepodległości (niekompletne, reszta zaginęła), żadnych innych informacji, w tym akt osobowych ani informacji o odznace grunwaldzkiej (której mam legitymację) nie odnaleziono.
W albumie powstańców ziem zachodnich wspomniano, że pradziadek w okresie międzywojennym otrzymał odznakę wojsk wielkopolskich oraz krzyż litewsko-białoruski i tutaj rodzi mi się pytanie czy takowe były nadawane oficjalnie i też jest możliwe znalezienie jakiegoś poświadczenia/wniosku ich nadania?
Niestety książeczka wojskowa się nie zachowała (podejrzewam, że stracił ją w niewoli), a chciałabym zdobyć jak najwięcej informacji wojskowych. Nie wiem jednak czy na podstawie tak skąpych informacji mogę coś jeszcze uzyskać z archiwum prezydenta RP?
Liczę na to, że ktoś tutaj bardziej niż ja orientuje się w takich tematach - będę bardzo wdzięczna za jakiekolwiek wskazówki z tym związane.