Henryk Krzyżan napisał(a):
Adam91 napisał(a):
Henryk Krzyżan napisał(a):
Problem w tym, że poprawne nazwiska wpisuję w nawiasie i wyszukiwarka tego nie znajdzie, bo jak ma znaleźć nazwisko Dajerling, skoro jest wpisywana tylko wersja Tayerlink.
Henryku,
szablon indeksacyjny dla geneteki ma trzy kolumny dla nazwisk:
G - nazwisko w brzmieniu współczesnym (nieobowiązkowa kolumna),
H - nazwisko zapisane w księdze (kolumna obowiązkowa),
I - nazwisko alternatywne (można zapisać więcej niż jedno).
Więcej informacji znajdziesz pod tym
linkiem.
Nie indeksuję w tym szablonie, przesłałem moje indeksy, które zrobiłem do Basi. Dopiero niedawno zauważyłem, że inne nazwiska ze znaczkiem "i" też są wyszukiwane, ale wyświetla tylko nazwisko podstawowe, to drugie już nie.
Cześć
Tak, wyświetla się to "aktualnie, z księgi" w danym momencie (zapisów aktu) nazwisko, vel kolumna pojawia się pod i ale też się wyszukuje. Natomiast nie jestem pewna kolumny H czy się wyszukuje (choć to by było logiczne)
"G - nazwisko w brzmieniu zapisanym w księdze, tylko jeśli brzmienie zapisane w księdze odbiega od współczesnego (Buczonka, Kszczonka, Niewiarowiczówna itp.) Jeśli w księdze zapisano nazwisko w formie współczesnej to pole pozostawiamy puste
H - nazwisko w brzmieniu współczesnym, najczęściej takie jest zapisane w akcie. Jeśli nazwisko w akcie zapisane jest w formie współczesnej wypełniamy tylko kolumnę H . Jeśli nazwisko zapisano w księdze w formie niewspółczesnej wpisujemy w to pole nazwisko uwspółcześnione. Jeśli dziecko jest panieńskie, to wpisujemy tutaj nazwisko matki.
I - nazwisko alternatywne (vel) Wyszukiwarka przeszukuje to pole, więc podanie drugiego nazwiska jeśli występuje jest istotne. W tej kolumnie należy umieszczać również nazwiska panieńskie, jak również noszone poprzednio (np. wdowy). Każde nazwisko oddzielamy spacją (Np. Kisiel Karczmarczyk Bondaryk). Prosimy nie stosować innych znaków niż spacja do rozdzielania nazwisk (typu vel, zd)!"
pozdrawiam
Iza