Ja używam
Ahnenblatt 2.99e Portable - nie potrzeba go instalować, wystarczy odpalić plik exe (albo plik naszego drzewa) i śmiga. Plik z drzewem (.ahn) można przesyłać sobie wśród rodziny i każdy mając ten sam program może mieć od razu to samo drzewo. Bardzo prosty w obsłudze i ma wszystko co potrzebne. Przetestowałem chyba kilkanaście programów, mam ze trzy zainstalowane, ale od samego początku używam tylko Ahnenblatta.
Jeśli chodzi o poszukiwanie naszych przodków i ich bliskich, czyli o poszerzanie naszego drzewa - nie znam nic lepszego od
geni.com - nieograniczona wielkość drzewa, darmowe (jak obejść geni na prośbę o zapłatę? - szukanie osób do scalania robię w innej przeglądarce bez zalogowania, kopiuję link znalezionej osoby, wklejam do tej przeglądarki co jestem zalogowany i mogę scalać moje osoby z innymi w drzewie).
Na geni tworzymy drzewo wraz z innymi internautami, tzn. przyłączamy nasze osoby do już istniejących i nagle się okazuje, że ...
znaleźliśmy dłuuuugo poszukiwane osoby z naszej rodziny. Mało tego - co jakiś czas, odnajdujemy obecnie żyjących potomków, którzy mają wspólnych przodków z nami! Ponadto po dopisaniu osób geni podpowiada nam, że te osoby są już na geni albo na myheritage (dzięki tym podpowiedziom możemy przenieść naszą osobę i scalić ją z taką samą już w innym miejscu drzewa, którą dodał ktoś inny wcześniej niż my).
Jak zacząć na geni? Tworzymy swoje drzewo od siebie dopisując naszych przodków do jakiegoś momentu, gdy dopisana osoba jest już na wielkim drzewie w geni - wtedy robimy scalenie tej osoby z tą już istniejącą na geni - wysyłamy prośbę do admina tej osoby o scalenie - gdy ta nasza osoba zostanie scalona z tą samą, ale już wcześniej dodaną na geni - stajemy się adminem CAŁEGO światowego drzewa na geni (np. moje drzewo jest w drzewie z ok. 135 tysiącami profili osób)!
Dzięki podpowiedziom geni odnalazłem już chyba kilkadziesiąt drzew na myheritage - drzew otwartych z moimi osobami z drzewa! I tu znowu trzeba obejścia, żeby dotrzeć do tych drzew -
TU na forum mamy rozwiązanie jak to robić.