Gregorius napisał(a):
Biedronka napisał(a):
Dziękuję za podpowiedzi. Poszukuję nazwiska Komicz (Kumicz, Kumitz). Andrzej Komicz po ślubie w Żychlinie wyjechał do wsi Jeziorko, później mieszkał w Lipnicy (parafia Uniejów), a na końcu w Gostkowie (par. Wartkowice). Jego ojciec w tym czasie mieszkał w Małyniu, zmarł w 1825 roku, nie wiem też co się stało z matką - czy ponownie wyszła za mąż, kiedy zmarła? Około 1820 roku Andrzejowi we wsi Jeziorko urodziła się córka Anna Melania, a około 1824 roku syn - Andrzej Erazm. Możliwe, że są tam też akty innych krewnych. Nie mogę też odnaleźć aktu zgonu Andrzeja Komicz (syna Jana Henryka Komicz i Doroty Sperling vel Wróbel, Wroblonka). Zmarł po 1845 roku.
Jan Henryk Komicz, Syn Andrzeja Komicza i Karoliny Fiszerowny po śmierci 23.04.1825 pozostawił żonę Annę Dorotę Sperling oraz dwóch synów: Andrzeja (zamieszkałego Jeziorko) i Augustyna (zamieszkałego Dominikowice).
Z innych źródeł wynika, że Augustyn ożenił się w roku 1820 z Marianną Otocką. Ślub odbył się w parafii Małyń (Akt.10):
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 1894&y=230Jakie nosiła imię i nazwisko małżonka Andrzeja Komicza?
Czy ten Andrzej Komicz może być "Twoim" Andrzejem (Akt.16) ? :
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... =350&y=935oraz (Akt.28):
http://metryki.genealodzy.pl/metryka.ph ... 2124&y=283Tak, to "mój" Andrzej. Wiem o nim tyle:
urodził się w 1783 roku we wsi Bielewo w parafii ewangelickiej Sandberg (Piaski) - mam nieczytelny akt urodzenia (cały zalany tuszem oraz odpis aktu urodzenia, który dostarczony był do ślubu)
w 1816 roku w parafii ewangelickiej w Żychlinie poślubił Karolinę Elżbietę Cichocką, córkę Erazma Cichockiego i Anny z Ziemęckich - szlachta kalwińska mieszkająca w Liścu Małym)
w 1817 roku w Krągoli w par. ew. Żychlin urodził im się syn Ksawery Józef - mam akt
w 1820, kiedy ślubował jego brat Augustyn i w 1825, kiedy zmarł ich ojciec, Andrzej był leśniczym we wsi Jeziorko
w 1826 roku rodzi się Józef Kazimierz Ferdynand -Andrzej mieszka już w Gostkowie, par. Wartkowice
w 1829 roku rodzi się Tekla Anna, też Gostków
w 1838 roku kiedy ślubuje jego córka Anna Melania z Mateuszem Cyprianem Chrzanowskim, Andrzej mieszka w Gostkowie
w 1839 roku kiedy jego syn Ksawery Józef ślubuje z Julianną Kamińską, Andrzej jest okupnikiem mieszkającym w Lipnicy
w 1840 roku rodzi się Antoni Romuald, Andrzej mieszka w Gostkowie
w 1843 roku ślubuje jego syn Andrzej Erazm z Karoliną Michalską, Andrzej mieszka w Gostkowie
w 1845 roku przy chrzcie wnuka, jak i w akcie zgonu żony, też jest informacja, że mieszka w Gostkowie
W akcie ślubu Anny Melanii, jak i w akcie ślubu Andrzeja Erazma jest informacja, że urodzili się we wsi Jeziorko. Teoretycznie akty urodzenia powinny być w parafii Małyń, tak jak jest tam akt zgonu ewangelika Jana Henryka (ojca Andrzeja), ale ich nie ma.
Karolina Komicz (Cichocka), żona Andrzeja, zmarła w 1845 roku w Górze Bałdrzychowskiej, gdzie przypuszczalnie przebywała u córki (W Górze mieszkała Anna Melania z rodziną), Andrzej mieszkał wówczas w Gostkowie.
Po 1845 roku w żadnym akcie nie znalazłam już Andrzeja. Nie wiem co się z nim stało, gdzie się przeprowadził, gdzie i kiedy zmarł itd.
Andrzej był Wójtem Gminy Gostków i Ner od co najmniej 1838 roku, w 1840 jest Wójtem Gminy Lipnica i właścicielem części tej wsi, a od co najmniej 1843 Wójtem Gminy Gostków.
Od 1843 roku właścicielem Lipnicy jest jego syn - Ksawery, od min. 1848 roku Ksawery jest Wójtem Lipnicy, zaś w aktach od 1853 roku występuje już jako Wójt Gminy Gostków i Ner.
Cały czas szukam:
aktu urodzenia Anny Melanii (ok 1820 roku)
aktu urodzenia Andrzeja Erazma (ok 1824 roku)
aktu zgonu Andrzeja (po 1845 roku)
aktu zgonu matki Andrzeja - Anny Doroty Sperling (Wróbel) - nie wiem co się z nią działo po 1825 roku, kiedy zmarł jej mąż Jan Henryk, czy ponownie wyszła za mąż? Gdzie i kiedy zmarła?
Za dotychczas okazaną pomoc i zainteresowanie tematem, wszystkim bardzo dziękuję