Bylam dzisiaj przedpoludniem na Milostowie, Pole 39, juz kiedys pisalam, ze zarzad cmentarza upodobal sobie to wlasnie pole do chowania zmarlych poprzez Miejski Osrodek Opieki Spolecznej. Takich grobow przybywa...w takich czasach zyjemy, wielokrotnie z powodu biedy, bezdomnosci, rozbicia rodzin, uzaleznien i innych ciezkich przypadkow.
Do jakiegos momentu zeszlego roku, takie groby oznaczone byly drewnianymi krzyzami i tabliczka, wiele tylko z literkami N/N inne z pelnymi nazwiskami ale kazdy mial krzyz i pasyjke. Dzisiaj musze sie przyznac mialam bardzo nieprzyjemne uczucie i smutek kiedy zobaczylam, ze teraz nie stawia sie takim ludziom juz krzyzy a drewniany slupek z tabliczka. Zalaczam fotki.
Rozumiem, ze Milostowo i Junikowo to cmentarze komunalne ale do tej pory jakos nikt nie kwestionowal stawiania krzyzy a wiec co sie stalo ? Moze ktos z Was wie o co to chodzi bo ja sie domyslam. Od razu pojawili sie od polowy 2016 zmarli ateisci ??? Skad takie pomysly czy naprawde MOPS chce zaoszczedzic na drewnie i gwozdziach, no bo wiadomo, dodatkowa deska, gwozdzie, trzeba przyciac to wszystko wymaga wiecej nakladu pracy i materialu plus pasyjka......a wiec postawic lepiej slupek, taniej, prosciej i mozna zaoszczedzic kupe kasy.
A MOPS bedzie mial pewna wymowke, 100% usprawiedliwienia......przeciez nie mogli wiedziec czy zmarly/zmarla nie byli ateistami i na tym beda bazowac. Dla mnie to szok.
Zdjecia to tylko wycinek, jest tych grobow wiecej. Prosze zauwazyc ze kiedys w 2016 roku zaczeli stawiac gole deski !!!, terazniejsza forma jest ladniejsza ale dalej jak dla mnie to decha.
Od kompetentnej osoby dowiedzialam sie, ze takie oznakowanie tego rodzaju grobow zostalo zaakceptowane przez MOPS i odbyl sie przetarg w zeszlym roku. Swego czasu takze zaczely sie narzekania ile to kosztuja takie pogrzeby, ze nie ma pieniedzy itd. itp. a wiec rozumiec nalezy, ze chodzi o pieniadze. "Brawo miasto Poznan", totalna poruta ! Widac krzyz w oczy kole.