Dziękuję za wskazówki. Ogromna większość zdjęć na FB pokazuje jednak Piątkow współczesne, tzn. od momentu budowy osiedli z wielkiej płyty. Mi natomiast bardzo zależy na zdjęciach z okresu, kiedy istniała jeszcze wieś, czyli do połowy lat siedemdziesiątych. Na FB jest kilka zdjęć z okolic ulicy Obornickiej, jednak żadnego pokazującego gospodarstwa (czy inne obiekty) ze starej części dawnej wsi, czyli teren dzisiejszego Osiedla Sobieskiego. Jedynym zachowanym obiektem-pamiątką po wiejskiej przeszłości jest (nie licząc pewnej liczby starych drzew) kapliczka stojąca przy "Klubie Sobieski".
Może przy braku zdjęć, ktoś na Forum przynajmniej bywał na (w) Piątkowie przed rokiem 1977 i przypomina sobie jakieś szczegóły topografii, które można by odnieść do stanu obecnego?
W najbliższym sąsiedztwie wspomnianej kapliczki mieścił się tzw. folwark (nazwa ta nie jest historycznie zbyt ścisła), którego ostatnią pozostałością była duża stajnia, w której prowizorycznie w latach 1980-tych urządzono kościół dla budującej się parafii Miłosierdzia Bożego. Na tym terenie działa dziś (w nowych budynkach po zburzeniu wcześniejszych) Klub Sportowy Sobieski. Kilka innych gospodarstw znajdowało się na terenie obecnego parku i tam, gdzie dziś stoi blok-deska. Nieco wyżej w kierunku wschodnim byl poewangelicki cmentarz (pozostał fragment porośnięty starymi robiniami, a reszta tego terenu to dzisiejszy parking między punktowcami). Tyle udało mi się ustalić przez kojarzenie znanych mi faktów i nałożenie mapy topograficznej z pocz. lat 1970-tych na dzisiejszy obraz satelitarny:
http://www.man.poznan.pl/~bielecki/images/sobieskiego.jpgDaje się też wychwycić to, że obszar zajmowany przez komendę Policji odpowiada dużemu gospodarstwu oznaczonemu na starej mapie jako "spółdzielnia ogrodniczo-pszczelarska".
Może ktoś jeszcze potrafiłby coś dodać. Niestety nie ukazało się wg mojej wiedzy na temat wiejskiej przeszłości Piątkowa nic w rodzaju opracowań KMP itp.