witam,
Ceny w przeszłości
W Królestwie Polskim, w guberni lubelskiej, w powiecie janowskim w Księżomierzu - ładna posiadłość: dom w dobrym stanie, zabudowanie gospodarskie i 14 morgów gruntu w jednym kawałku - około 1.000 rubli,
gdy w Galicji koszt przekraczał 6.000 reńskich …
· w drugiej połowie XIX w. golenie u fryzjera kosztowało 10 kopiejek.
· 1890r - robotnik dziennie Warszawa ok. 55 kop, a stolarz 160 kop
· 1896 r - murarz " Lublin 128 - 153 kop
· 1895 r - korzec mąki pszennej Lublin 2 - 5 rubli;
grochu 9 - 10 rubli;
ziemniaków 1 - 2 rubli;
wykup patentu na handel obwoźny, co kosztowało ich 5 rubli i upoważniało do handlu we wszystkich guberniach. Po I wojnie światowej ochweśnicy handlowali na tak zwaną domokrążną książkę, zezwalającą na handel w całej Polsce.
1915-W tym czasie we wsi i okolicy była straszna drożyzna. Korzec żyta i jęczmienia kosztował po 12,5 rubla. "Licha krowa" kosztowała aż 137 srebrnych rubli, "dobra krowa" 300 rubli sr., sól po 10 kopiejek za funt, mydło - 1 rubel sr. 20 kopiejek za funt, spirytus jedna kwarta po 5 rubli srebrnych i jeszcze nie można było go dostać. W sprzedaży była jedynie mąka czarna. Ksiądz nie mógł dostać oliwy do kościoła. Wino z Gdańska kosztowało 2 marki. 21 listopada parafia nowogrodzka zorganizowała składkę zbieraną w całej Europie zwaną "dniem biskupim" na rzecz bezdomnych w wysokości 50 rubli srebrnych.
Porucznik 1898
Zamieszkałem na Pradze płacąc za dwupokojowe mieszkanie 12 rubli miesięcznie, na ul. Wileńskiej, naprzeciwko dworca kolejowego, który wtenczas nazywał się „Dworcem Petersburskim”. Miesięczne moje pobory składały się z t. zw. „żałowania” (czyli pensji podporucznika) 65 rubli, mieszkaniowych 14 rubli i 8 rubli na furaż dla konia. W Włocławku miałem złożone swego czasu przez dziada kilka tysięcy rubli, procenty z tej sumy zasilały moje dochody, a te kilka dodatkowych rubli razem z wyposażeniem zupełnie mi wystarczały. Na czasie może będzie kiedy przypomnieć ceny na niektóre towary konieczne do życia: bułka (kajzerka) kosztowała 2 kopiejki; funt szynki (450 gramów) 30 kopiejek, funt mięsa od 3 do 10 kopiejek, buciki (kamaszki typu oficerskiego) 5 rubli, cały mundur oficerski 45 rubli, kąpielisko 50 kopiejek i t. p.
4 główki kapusty ok. 1 kop;
garniec wódki ok. 6 rubli;
łokieć lnianego płótna Warszawa 30 - 50 kop;
chleba pytlowego funt Królestwo Polskie 4 kop;
razowego 3 - 4 kop;
mięsa baraniego ok. 12 kop;
cielęcego 11 - 15 kop; wieprzowego 10 - 16 kop; słoniny 14 - 17 kop;
masła 35 - 45 kop; mleka garniec ok. 30 kop; jaj 100 - 140 - 240 kop;
cukru ok. 55 kop; soli ok. 6 kop; pszenicy korzec Lublin 8 - 9 rubli,
żyta Warszawa 6 - 8 rubli· 1897 r. - 9 mórg ziemi w Księstwie Łowickim za 200 rubli.
http://myvimu.com/exhibit/14444617-ceny ... ?ref=1023/