ekmir napisał(a):
Łukasz Bielecki napisał(a):
W Puszczy Noteckiej są takich dziesiątki

Łukasz
Osobiście w Puszczy Noteckiej widziałem jeden

Można go znaleźć jadąc droga z miejscowości Lubiatów (gm. Drezdenko) do miejscowości Wiejce (gm. Skwierzyna) - dojazd do drogi nr 199.
Droga polna przez las - Puszczę Notecką. Mniej więcej w połowie drogi znajduje się kamień - drogowskaz (jadąc z północy na południe - po lewej stronie). Nie wiem czy jest to drogowskaz pruski czy może już późniejszy z okresu III Rzeszy.
Za wskazanie pozostałych /9

/ będę wdzięczny

Proszę bardzo:
Jeden z nich, niedaleko od Lubiatowa i Wiejc, wskazujący drogę do Międzychodu i Radusza - na fotografii pod tym adresem:
http://powiat-miedzychodzki.pl/index.ph ... =0&art=328Dziś jest on w zagrodzie bawołów u p. dr Harabasza, w pobliżu. Z tego co wiem, to Nadleśnictwo Międzychód podjęło niedawno działania w celu zinwentaryzowania wszystkich takich drogowskazów na swoim terenie w Puszczy Noteckiej, są one udokumentowane i zlokalizowane. Duży szacun, jak to się mówi ! Te niemieckojęzyczne po stronie niepodległej Polski to z pewnością pamiątki sprzed niepodległości, ale w przypadku wspomnianego przez ciebie pogranicza oba datowania mogą być trafne. Ciekawy, polski drogowskaz tego typu można trafić przy Sierakowie, przy rezerwacie "Buczyna Lutomska" nad jez. Lutomskim. Po północnej stronie Warty koło Sierakowa - następny polski drogowskaz kamienny w Puszczy.
Tadeusz