Jak co roku odwiedziłem cmentarz w Piaskach,-gm.Kruszwica.Po porządkach poczynionych na grobach moich bliskich (mój Ojciec m.in.tam spoczywa),wycho- dząc z cmentarza dostrzegłem będący w wielkim nieładzie grobowiec Grabskich - dziedziców ze Skotnik.Nie wiem nawet,kto dokładnie w tym grobowcu spoczywa. Niemniej jednak,gdy zobaczyłem,że zadaszenie tego grobowca porasta trawa i zakorzeniły się już małe krzewy,a ściana od strony wschodniej od tego ciężaru straciła pion i pęka,- zapadłem w długiej zadumie.Pomyślałem,może dziś już nikt od tej rodziny tu nie mieszka?.Ale gdzie są ci, co na co dzień tą ruinę widzą i nie reagują.Gdzie jest Sołtys,albo i przede wszystkim miejscowy Ksiądz?. Czy już we właściwy sposób zareagowali?.Przypominam,-obiekt ten jest zapewne pod ochroną i nie wyobrażam sobie chwili,gdy ten grobowiec się po prostu zawali.A i będzie po szkodzie wielki lament,a przede wszystkim wielki wstyd,zważywszy na fakt,że Ci Grabscy to chluba nie tylko dla Kujaw. Proszę zatem szefostwo WTG o interwencję w tej sprawie,-jako że bliżej Wam do władz gminnych w Kruszwicy. Pozdrawiam,- hentomal@senior
_________________ Interesują mnie nazwiska :Adamczewski i Basiński,których przodkowie pochodzili z Kujaw. Zaś osoby z poza Kujaw i noszące nazwisko Kuropatwiński proszę o kontakt ze mną.
|