Testament Reginy z Żydowskich wdowy po Janie z Rydzyny Pawłowskim 1646/1 Regina (+1646/50] córka Sebastiana Żydowskiego, dziedzica w Jankowie Małym , od około 1595r żona Jana Pawłowskiego właściciela Przyborówka w powiecie poznańskim […] a dworzec odkazuję Janowi Pawłowskiemu [ chorąży w chorągwi Bogusława Leszczyńskiego] syn Jana i testorki]. Co stronę Urszuli sługi mojej przeszłej którąm ja już za mąż wydała, ma już ode mnie dość. Za czym oprócz wolności w testamencie mianowanej, przy której im zostawuję , nic więcej nie naznaczam […]
Testament Jana Boguckiego 1656/11 Jan Bogucki [+ 1656r] syn Andrzeja i Małgorzaty z Kurowskich Dziedzic połowy Kurowa w powiecie konińskim oraz od 1623r właściciel Wszołowa w powiecie kaliskim. Jego pierwszą żoną była Katarzyna z Biernackich, drugą Barbara Ossowska córka Stanisława z Tuchorzy Ossowskiego i Katarzyny z Krzyckich , trzecią Katarzyna Mieszkowska córka Mikołaja Mieszkowskiego i Zofii z Chłapowskich […] Także Dorotę Piotrównę poddaną i wychowankę moję daję i na sąd Boży pod przysięgą, aby onę od poddaństwa uwolniwszy, małżonce mojej do usług oddali.
Testament Stanisława z Bnina Śmigielskiego z marca 1657roku i suplement do testamentu z 13 marca 1657r. Stanisław Śmigielski [+ po 1657] syn Jana i Katarzyny z Grocholskich. Przed 1621 rokiem poślubił Katarzynę córkę Jana Zdzarowskiego. […] „ Marcina z Oporowa rodowica syna Kubackiego, za rzecz słuszną uważam, abym od poddaństwa uwolnił , bo z dzieciństwa jego na chlebie i posługach moich wychowałem i wyćwiczełem go, który iż mi to przez lat kilka dwadzieścia zasłużeł , tedy i ja nadgradzając jego posługi , chcę aby wolnym został. Jakoż od tej godziny uwalniam go i wolnym czynię i bezpiecznym czynię od wszelkiego poddaństwa sukcesorów moich, wolnym czynię na czasy wieczne i z dziećmi, z tym jednak dokładem aby mi do skonania dosłużeł i ciało pochował, A gdzieby inaczej chciał czynić , albo nie uczynieł , tedy tę jego libertacją kasuję i chce, aby nieważna beła […]
Testament Stanisława Goszczyckiego 1658/2 Stanisław Goszczyński [+ po 1658] syn Jana ze Średnich Goszczyc w powiecie płockim, właściciel części wsi Grzybowo Wódki w powiecie gnieznieńskim. Przed 1631 poślubił Annę córkę Grzegorza Ruchockiego , a przed 1643r Katarzyną córkę Macieja Małachowskiego. Zmarł za pewne bezpotomnie. […] Sierockiej krowę odkazuję, także złotych dwanaście, które za pracę odkazuję i z poddaństwa uwalniam[...]
Testament Stanisława z Grochowisk Strzeleckiego 1668/90 Stanisław z Grochowisk Strzelecki + po 1668r syn Jana i Zofii ze Spławskich. Dziedzic wsi Rakczyn [Rąbczyn], Nowa Wieś, Zamysłowo i Kożlanka w powiecie kcyńskim […] Wojciecha starego myśliwca, także Wojtaszka od legawego myślistwa, któregom miał, tych od poddaństwa uwalniam i aby od nikogo przyniewalani nie byli, na sumienie obowięzuje. Także i Jędrycha wożnicę uwalniam od poddaństwa […] Gospodyni Gertrudzie imieniem, która jest księgami grodzkimi kcyńskimi uwolniona i z dziećmi tej aby złotych trzysta oddane były , proszę i bydło to, które przychowała sztuk dziewięcioro , aby jej oddane było i wolno jej odegnać tam, gdzie się jej podobać będzie. Córkom tejże gospodyni naznaczam każdej z nich po sto złotych[..]
Testament Hieronima Pogorzelskiego starosty powidzkiego 1671/117 Syn Andrzeja kasztelana przemęckiego , wymieniany jako starosta powidzki w latach 1650-1671r dziedzic Szelejewa. Przed 1650r poślubił Annę córkę Piotra z Miłosławia Górskiego i Katarzyny z Miękiskich, a przed 1660r poślubił Annę z Niemojewskich. Testor zmarł zapewne bezpotomnie. […] Jaśkowi złotych dwieście. Krajewskiemu złotych dwieście, którego od poddaństwa uwalniam. Wojtaszkowi złotych pięćdziesiąt i jego wzajem od poddaństwa uwalniam. Maciejowi kucharzewi złotych sto, którego wzajem od poddaństwa uwalniam. Stangretowi złotych pięćdziesiąt , którego wzajem od poddaństwa uwalniam […]
Testament Wawrzyńca Stanisława Przyborowskiego podczaszego kaliskiego 1673/143 Syn kasztelana biechowskiego i Zofii z Gembickich. Pierwszą żoną była Katarzyna z Szołdrskich, drugą zaś Marianna córka Jana Cerekwickiego i Katarzyny z Modrzewskich. […] Marcin syn Bartłomieja szewca rodzica i poddanego własnego z Fabianowa, ponieważ mi poczciwymi postępkami swymi dobrze zasłużył wszelką życzliwością, tedy onego manumitto od poddaństwa uwalniam i wielebnego księdza Kazimierza syna swego proszę, aby i to pro rato et grato konfirmował […]
Testament Dobrogosta Jaskóleckiego 1676/162 Syn Jana, Od 1653r właściciel wsi Sławno w powiecie poznańskim. Przed 1647rokiem poślubił Annę córkę Jana Szczanieckiego i zapewne Ewy z Szołdrskich. […] Malchra Lipnickiego wychowańca i sługę mego dawnego cale i z dziatkami jego uwalniam i wolnym post fata mea czynię i dwieście złotych za zasługi jego naznaczam i żeby w tym wszystkim dosyć mu się jak najprędzej stało i żeby od dziatek ani przymuszony i turbowany nie był […] Do szpitala lubaskiego naznaczam sto złotych Testament Andrzeja Skaraszewskiego 1678/8 Syn Wojciecha , właściciel wsi Niałek Wielki w powiecie kościańskim. Przed 1663r poślubił Zofię córkę Stanisława Szczodrowskiego i Izabeli z Mikołajewskich. [...] Poddanych i wychowańców moich , mianowicie Kubickiego wychowańca po śmierci mojej jak i małżonki mojej wolnych od poddaństwa czynię, któremu za wierne i życzliwe usługi jego sto złotych i żrzebica odkazuję. Krystkową i z dziećmi jej także wolną czynię , której dwadzieścia grzywien , krowę i wieprzka odkazuję. Hanuszkę kucharkę także wolną czynię , której także dwadzieścia grzywien , krowę i wieprzka odkazuję. Hanuchnę dziewczynę także wolną czynię , której także dwadzieścia grzywien , krowę i wieprzka odkazuję. Takim jednak sposobem , aby po śmierci obojga nas dopiero od poddaństwa wolnymi, do których dziatki moje tak synowie jako i córki moje należeć nie będą ani ich poddaństwa ani usług swoich przymuszać nie będą powinni[...]
Testament Marcina z Budzisławia Wysockiego 1686/67 Syna Adama łowczego brzeskiego kujawskiego. Właściciel wsi Laski, Korytków i Rogów pod Turkiem w powiecie sieradzkim. Pierwszą żoną była Dorota z Potockich. Przed 1682r poślubił Justynę z Przytyckich. […] Żonę co za Janem Golczakiem z Łaszków była, to jest nazwiskiem Formankowiczowa , mieszkająca w Kolie, uwalniam z dziećmi wszystkiemi z poddaństwa. Na które uwolnienie dałem jej membran goły przed rezygnacją laskowską […]
Testament Andrzeja Gostyńskiego 1686/69 Syn Andrzeja kasztelana kamieńskiego. Przed 1658 rokiem poślubił Helenę córkę Stanisława Pudliszkowskiego i Barbary z Kąkolewskich. Od 1668r jego drugą żoną była Katarzyna córka Kazimierza Radomickiego i Zofii z Ossowskich. […] Krystiana uwalniam, inquantum by się syn napierał , gdyż on nie jest żaden poddany […]
Testament Piotra Kobierzyckiego 1686/68 Właściciel wsi Rajsko w powiecie kaliskim. Przed 1669 rokiem poślubił Zofię z Trzebickich […] Gałęskiemu wyrostkowi memu złotych półtorasta, a to za woły, com był winien babie jego i za zasługi jego. Atoli oddać krowy albo pieniądze za nie.[...] […] Także Macieja Gałęskiego z poddaństwa uwalniam , wolnym czyniąc i aby synowie mojej woli nie przeczyli. Rozkazuję [….]
Testament Krzysztofa z Bużenina Marszewskiego 1686/76 Syn Jana i Jadwigi z Pawłowskich, właściciel Mierzewa w powiecie kościańskim. Przed 1649 rokiem poślubił Annę córkę Mikołaja Kunińskiego i Anny. Zmarł bezpotomnie. […] Czeladzi mojej wiernej dawno służącey odkazuję jako Jaszewskiemu wychowańcowi, a własnemu poddanemu memu złotych trzysta, którego jako zbiegam uwolnił z poddaństwa, tak i tym testamentem potwierdzam i wolnym go sobie czynię, jednak po śmierci małżonki mojej. Wojciecha z małżonką jego jako księgami są już uwolnieni i syna organistą ich, jak i teraz wolnemi czynię po śmierci małżonki mojej. Naciszewskiego myśliwczyka alias Matysa uwalniam także z poddaństwa tym testamentem […] jednak po śmierci małżonki. Merskiego wychowańca z małego dziecięcia, że nie jest niczyj poddanny , ale sobie wolny i ja go wolnym czynię po śmierci małżonki mojej. Któremu także konia odkazuję[...]
Testament Anny z Kunińskich wdowy 1v Janie Łąckim 2v Krzysztofie Marszewskim 1689/91 j/w Córka Mikołaj Kunińskiego i Anny z z Chudzińskich. […] Nieboszczyk Pan Krzysztof Marszewski małżonek mój niektórych z czeladzi poddanych swoich uwolnił z poddaństwa, jednych księgami grodzkimi poznańskimi, drugich księgami grodzkimi pyzdrskimi, jako to Wojciecha gospodarza i małżonkę jego i syna jego Krzysztofa organistę , jakom już wzwyż wspomniała o tych proszę , aby przy swojej wolności zostawali i nikt ich z sukcesorów moich do usług swoich nie przyniewalał. Ale gdzie ich wola będzie po śmierci mojej , to niechaj w pokoju sobie żyją[...]
Testament Aleksandra Makowskiego 1692/122 Syn Grzegorza i Teresy z Karchowskich, właściciel Gryżyny i Nielęgowa w powiecie kościańskim. Zmarł w 1692r bezpotomnie. […] Polecam Panom rodzonym moim obiema z wszystkimi poddanymi tamecznemi okrom karczmarza i starego włodarza z żoną jego, którego uwalniam wiecznemi czasy , a to czynię dla wiernych usług jego […]
Zachowano oryginalną pisownię
Zródło: „Testamenty szlacheckie z ksiąg grodzkich wielkopolskich 1657-1680” wydał Paweł Klint „ Testamenty szlacheckie z ksiąg grodzkich wielkopolskich 1681-1700” wydał Paweł Klint
W testamentach jest wiele adnotacji dotyczących czeladzi. Za zasługi zostali obdarowywanii znacznymi kwotami pieniężnymi, rzeczami, bydłem domowym etc. Jednak zapisane w testamencie pieniądze jak i przedmioty nie mogły być uznane jako spadek gdyż zgodnie z ówczesnym prawem dopóki nie uwolniło się od poddaństwa danej osoby wówczas nie należały się jej żadne zapisy spadkowe. Można więc powiedzieć, że na prawie 400 testamentów z okresu 1657- 1700 niewielu szlachciców zdecydowało się na uwolnienie z poddaństwa swojej służby.
Pozdrawiam, Mirosława Giera
|