Będąc w nostalgicznym nastroju , spowodowanym ostatnimi zdarzeniami rodzinnymi , przegladałem stare dokumenty. I oto znalazłem opis tragicznej historii jaka wydarzyła sie w parafii Dębno ( kiedyś Dembno) k/ Nowego Miasta nad Wartą. Z miejsowości tej pochodzą moi przodkowie , którzy meszkali tam już w XVIII w.
Najpierw krótki opis miejsca. Parafia Dembno ( będę stosował starą pisownie , jaka w momencie tragedii była używana)podzielona była na dwie części. Rozdzielała je rzeka Warta. Wsie Pięczkowo ( tam mieszkali moi przodkowie) Orzechowo i Wygoda znajdowały się po drugiej stronie rzeki niż miejscowość Dembno , gdzie był kościół parafialny. Komunikacja odbywała sie przeprawą promową.
Tragedia o której chcę napisać zdarzyła sie 27 maja 1903 roku. Cztery lata temu w parafii obchodzono setną rocznicę tego wydarzenia.
Był piękny słoneczny dzień. Dzień pierwszej komuni św. dla dzieci parafii NMP w Dembnie.
Prom był nie za duży i żeby było uroczyściej wsiadło do niego najpierw osiem dziewcząt mających w tym dniu swoja uroczystość. Prom obsługiwał 70-letni Walenty Cichoń wraz z dwunastoletnim pomocnikiem.
Na środku rzeki , w skutek do dziś niewyjaśnionych przyczyn, prom przewrócił się. Do rzeki wpadły wszystkie dziewczynki, wraz z obsługą promu. Wszystkich porwał nurt rzeki. Cała wies rzuciła sie na ratunek. Na nic jednak nie zdały sie wysiłki nawykłych przecież do obcowania z rzeką okolicznych mieszkańców. Wyłowione zwłoki jeszcze w tym samym dniu złożono do trumien i poświęcono , co dokumentują poniższe zdjęcia. Zdjęcia powstały prawdopodobnie dlatego iż na uroczystości komunijne sprowadzono fotografa.
Miejsce tragedii
Poświęcenie zwłok
Nazwiska dziewcząt , które wtedy zginęły:
1. Rozalia Adryan 14 lat Pięczkowo
2. Agnieszka Słomczyńska 13 lat Pięczkowo
3. Franciszka Sroczyńska 13 lat Pięczkowo
4. Marianna Jóźwiak 14 lat Pięczkowo
5. Marianna Węcławek 13 lat Orzechowo
6. Marianna Orszulat 14 lat Orzechowo
7. Magdalena Michalak 14 lat Orzechowo
8. Jadwiga Książyk 13 lat Wygoda
Pomocnik przewoźnika
Jan Skrzypczak 12 lat Pięczkowo
Dzisiaj wsie należą do parafii Orzechowo i ich mieszkańcy nie muszą korzystać z promu aby dotrzeć do kościoła w Dębnie.
Przeprawa promowa istnieje jednak do dziś , przewożąc nawet samochody osobowe.
Wojtek