Bożenko, dziękuję za cenne informacje.
Ponieważ pan Leonard Turkowski mieszkał pod Nr 69, więc prawdopodobnie wymieniony przez Ciebie sklep z cukierkami pod NR 84 i naprzeciw zegarmistrz pod NR 71, będą tymi, o których wspomniał w książce.To, że autor książki mieszkał na ul.Głogowskiej 69, stwierdziłam na podstawie podpisu pod zdjęciem:”Dom rodzinny autora w Poznaniu, ul.Głogowska 69”, ale wg. Książek adresowych, ojciec Leonarda Turkowskiego – Stanisław mieszkał na ul.Głogowskiej 87. Pod tym samym numerem wg.kartotek ewidencji ludności zameldowana była rodzina Borak. Oto fragment z książki : „[…] biegnę do sklepy pani Borakowej w naszej kamienicy. Małe okienka wystawowe i oszklone drzwi, dzwoniące przy otwieraniu, aby kupcowa słyszała tam, na zapleczu.[…]”
Właścicielka sklepu z cukierkami z ul.Głogowskiej 84, pani Franciszka Handkowska z d.Szwajkiewicz przybyła do Poznania z Gostynia w 1919r. Zmarła 10.1.1933r., jako wdowa, w wieku 73 lat. Jej syn Maksymilian był również poznańskim kupcem, a zmarł w 1973r. Wnuczka pani Handkowskiej Barbara Batura (zmarła w 2006r.) miała córkę Hannę. Informacje te uzyskałam dzięki: projektowi WTG „Nekrologi”, kartotekom ewidencji ludności z „szukajwarchiwach”, wyszukiwarce grobów i wyszukiwarce Wielkopolskiej Biblioteki Cyfrowej.
Ciocia Mondzia opowiadała o swojej wycieczce do Krakowa, latem 1956r. Na Wawelu był tłum oczekujących na wejście. Na wieść, że przybyła wycieczka z Poznania, zrobił się szum i odezwały się okrzyki: „wycieczka z Poznania – wpuścic bez kolejki!”. I tak poznaniacy zwiedzili Wawel nie czekając w kolejce.
I jeszcze jedna anegdota. Kiedy miałam kilka lat usłyszałam, jak powiedziała o mnie: „Jola wie od czego muchy zdychają”, a ja się szybciutko wtrąciłam: „wiem, od Azotoxu”.
A co do bramkarza „Warty” Mariana – będę musiała chyba otworzyć nowy wątek.
Przy okazji przypomniałaś mi o książkach Zbigniewa Zakrzewskiego, które to książki mam, ale dawno ich nie przeglądałam (wina internetu?!),a są przecież kopalnią wiedzy o dawnym Poznaniu.
Pozdrawiam. Jolanta Fontowicz