Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne GNIAZDO

Forum dyskusyjne WTG GNIAZDO
Teraz jest 31 mar 2025, 03:27

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 25 mar 2025, 13:15 

Przyznaję, że utknąłem w kilku miejscach mojego drzewa i co najbardziej irytuje w gałęzi po mieczu.

1. Mój pradziadek Kazimierz Kałużny syn Józefa i Marianny, ur. 22 sty 1903 Dębowiec (par. Wilczyn) zm. 17 paź 1971 (w wieku 68) Wójcin, gm. Jeziora Wielkie - o nim już troszkę wiem - miał dwie żony. Nie mogę znaleźć żadnych śladów po pierwszej z nich będącej moją prababką - Józefa Kałużna (z d. Kołodziejska) ur. 1901 zm. 1939 (w wieku ‎~38‏) Ostrowąż (te daty to przekaz ustny). Mieli razem sporo dzieci: Zygmunta (mojego dziadka), Reginę, Zdzisława, Pelagię, Henryka, Helenę, i Zofię. Pradziadek z drugą żoną Anną miał jeszcze syna Jerzego. Miejscowości, które pojawiają się w ich historii to Ostrowąż, Wójcin, Wiśniewa, Kopydłowo. Zamówiłem właśnie pełny akt zgonu pradziadka, ale może ktoś znajdzie ślad po prababci Józefie i jej przodkach?

2. Druga martwa gałąź - ojciec Kazimierza - Józef Kałużny - mój prapradziad, ur. 16 sty 1871 Warzymowo, syn Michała i Marianny z.d. Błaszczak, miał żonę również Mariannę z.d Czechanowską (?)(prawdopodobnie) ur. około 1882. Poza moim pradziadkiem Kazimierzem mieli jeszcze dzieci: Jagnę i Franciszka. Poza Warzymowem pojawiają się miejscowości: Ostrowąż i Wiśniewa. O Mariannie i jej przodkach również niczego nie wiem i nie znalazłem...

Z innymi gałęziami walczę na razie - tu utknąłem najbardziej. Oczywiście służę wszelkimi informacjami jakiem mam. Przeszukałem Basię i Poznań Project, przeryłem Myheritage i drzewa. Ale może ktoś głębiej sięgnie... Chętnie przytuliłbym skany dokumentów. Z góry dziękuję.
Adam Kałużny

PostNapisane: 28 mar 2025, 02:37 

Mam nadzieję, że pomogę, to okolice również moich przodków

Michał Kałużny lat 38 zmarł w Warzymowie 11 / 23 października 1878 roku, urodzony w Mniszewie? w Wielkim Księstwie Poznańskim, syn Szymona i zmarłej Katarzyny, pozostawił żonę Mariannę.

ślub Michała i Marianny zd Błaszczak 2voto Przybylskiej 1voto Lewandowskiej:
Parafia katolicka Skulsk, wpis 26 / 1862
Michał Kałużny (22 lat), ojciec: Szymon, matka: Katarzyna Filipiak,
Marianna Przybylska (26 lat, wdowa po Andrzeju Przybylskim), ojciec: Walenty, matka: Katarzyna.

Parafia katolicka Skulsk, wpis 1 / 1858
Andrzej Przybylski (35 lat, wdowiec po Ewie z Ceglarków), ojciec: Sebastian , matka: Małgorzata
Marianna Lewandowska (wdowa po Wojciechu Lewandowskim), ojciec: Wawrzyn + , matka: Katarzyna Łysek

Parafia katolicka Skulsk, wpis 15 / 1856
Wojciech Lewandowski (26 lat), ojciec: Kazimierz + , matka: Józefa Bruszczak +
Marianna Błaszczakówna (22 lat), ojciec: Wawrzyn + , matka: Katarzyna Leska

Michalina Kałużna urodzona w Warzymowie 8 / 20 sierpnia 1874, rodzice: Michał lat 34 i Marianna Błaszczak lat 38.

Parafia katolicka Broniszewo, wpis 13 / 1895
Jan Jasiński (21 lat), ojciec: Franciszek, matka: Anna Smolarska
Michalina Kałużna (21 lat), panna, zamieszkała przy swojej rodzonej siostrze w Raciencinie, urodzona w Warzymowie par. Skulsk, ojciec: zmarły Michał, matka: żyjąca Marianna Błaszczak

Katarzyna Kałużna lat 49 zmarła w Koszewie par. Skulsk 27 września / 9 października 1874 roku, pozostawiła męża Szymona.

A to może być kolejny ślub Szymona:
Parafia katolicka Broniszewo, wpis 11 / 1874
Szymon Kałużny (66 lat, wdowiec po Katarzynie), ojciec: Feliks , matka: Małgorzata Szwak
Józefa Skibińska z domu Kinasiewicz (40 lat, wdowa po Wojciechu), ojciec: Piotr Kinasiewicz , matka: Marcjanna

Szukam:Zgórski,Jankowski,Musiałowski,Wojtasik,Gabryszak,Andrzejczak,Szulczewski,Woźniak,Gryger (Gregier),Kuraszkiewicz,Grzeszkiewicz (Grzeszkowiak),Leśniewicz,Walczak,Orłowski,Tarnecki,Wiśniewski (były powiat Strzelno,okolice Skulska i Wilczyna)

PostNapisane: 28 mar 2025, 13:08 

Bardzo dziękuję za to podsumowanie - te dane wszystkie już mam :) Brakuje mi jedynie informacji o Józefie Kałużnej (z.d. Kołodziejskiej) I Mariannie Kałużnej z.d. Czechanowskiej ...

PostNapisane: 28 mar 2025, 21:38 

Z prababkami nie pomogę ale w księgach meldunkowych gminy Ruszkowo są informacje o Michale i jego rodzicach
https://skanoteka.genealodzy.pl/id1735
https://skanoteka.genealodzy.pl/index.p ... 7&zoom=2.5 zdj.385 rodzice Michała
https://skanoteka.genealodzy.pl/index.p ... &zoom=2.75 zdj.386 Michał z rodziną

Strefa czasowa: UTC + 1