@ HenrykHenryk Krzyżan napisał(a):
Antoni Jakubowski chorąży - żołnierz regimentu, syn Łukasza Jakubowskiego cześnika Vendensis? (nie znalazłem takiej miejscowości) i Katarzyna Bruchwicka (czasami zapisywana jako Brukwicka - Bruchwiccy/Brukwiccy byli burmistrzami poznańskimi), ślub w kościele św. Marii Magdaleny w Poznaniu 8.10.1772r. Świadkowie : Szymon Starzęcki i jego żona Magdalena z Jakubowskich oraz Justyna Eyberlina (Eyberle również był burmistrzem).
Poszukam potomków, ale być może byli chrzczeni w innej parafii.
Zapis tego ślubu jest u Dworzaczka. Nie podał tylko Justyny - świadka; jak wiadomo, notował tylko "szlachetnych" (zapewne tych, co do których nie miał wątpliwości). Ciekawe, jaki był status Eyberlów.
Nie znam ksiąg poznańskich, więc z nich nie mam danych.
Jeśli będziesz mógł podrzucić mi coś o Bruchwickich/Brukwickich, będę wdzięczna.
Jakże różnie są pisani..., podobnie jak Starzeńscy. Ci ostatni także np. jako Starzęccy, Starzeccy, Starzyńscy etc.
Natomiast ten Antoni z Katarzyną mieszkali później w par. Parchanie k. Inowrocławia, gdzie zmarła najpierw Katarzyna, kilka lat później Antoni. On poch. w kośc. par.
@ PawełTak, chodzi o to odniesienie.
@ PiotrOd Dworzaczka zebrałam wszystkie zapisy dot. Jakubowskich i Pawłowskich.
Jakubowskich jest mało.
Za to Pawłowskich wielkie mnóstwo. Pobawiłam się w układankę wg regestów TD i wyszło mi kilka różnych rodów (różnie się "wołających" i różnie "pieczętujących").
Zatem, mam też te wspomniane zapisy.
Ten
pietrzepawle napisał(a):
Zwrócę Waszą uwagę na jeden regestr z Dworzaczka:
Grodzkie i ziemskie > Wałcz
3151 (Nr. 94) 1767
G. Łukasz-Antoni Jakubowski i Magdal. Powałkowska z II małż. dożyw. (f. 198v)
Zapewne z tych ksiąg i z tego zespołu:
https://szukajwarchiwach.pl/53/22/0#tabZespolOstrożnie wnoszę, że Magdalena była drugą żoną Łukasza-Antoniego.
, więc ten lekko mnie zdetonował. Bo inna pisownia nazwiska Magdaleny (to jedyny taki u niej przypadek), a ten zapisek: "
z II małż." interpretowałam jako że "z drugiej strony" i że pominięto zapisanie "z jednej strony". Domyślam się, że cały wpis był niedbały. Nie będzie łatwo go sprawdzić, bo księgi wałeckie nie są opublikowane w sieci. Dzięki za ich wskazanie!
I dziękuję za sugestię, że może to oznaczać 2. małżeństwo Antoniego-Łukasza. Tej interpretacji nie brałam pod uwagę, nigdzie nie znalazłam podobnej (natomiast Magdalena wyszła ponownie za Kozaneckiego).
Na Antonim-Łukaszu kończą się moje dane dot. linii Jakubowskich. Nie wiem nic o jego przodkach.
Rodzina małżonków Jakubowskich (Ant.-Łuk. + Magdalena i dzieci) wędrowała od Wałcza na północy po Ostrzeszów na południu... Byli w Poznaniu, k. Pleszewa, w Gnieźnie i okolicach, k. Mogilna, k. Pakości, k. Barcina, k. Inowrocławia, k. Bydgoszczy, k. Ostrzeszowa, a znani mi potomkowie k. Grodziska i... k. Warszawy. Spory rozrzut...
pietrzepawle napisał(a):
Poza tym:
Grodzkie i ziemskie > Gniezno > Część 1
15424 (Nr. 109) 1782
Maciej Jakubowski, s. ol. Antoniego Łukasza Jakubowskiego, m. 1. 22 porcję spadkową po ol. ojcu ceduje Szymonowi Starzeckiemu (f. 107)
To mój Mateusz (nie używał chyba później pierwszego imienia Michał, a zapisywany bywał to jako Mateusz, to jako Maciej).
Ten wpis daje wiele do myślenia. Zwłaszcza w świetle dalszych, znanych mi losów obu panów...
Dziękuję Wam za zainteresowanie tematem!
Może znajdzie się coś jeszcze. Mam taką nadzieję.
Pozdrowienia dla Wszystkich Panów