diks2 napisał(a):
Witam!
informacje, jak: data i miejsce urodzenia, data i miejsce ślubu, data i miejsce zgonu, zdjęcie danej osoby, nazwisko rodowe osób spowinowaconych przez zawarcie małżeństwa, krótką charakterystykę przedstawianych osób (miejscowość zamieszkiwania - oczywiście bez adresu, czym się zajmuje lub zajmowała, może jakieś osiągnięcia, sukcesy itp.). Książka byłaby rozdysponowana tylko w rodzinie. Czy muszę mieć zgodę tych osób na opublikowanie ww. informacji?
Krzysztof Szwarc
Nasi "dawniejsi" przodkowie najczęściej już są w sieci lub lada chwila będą, z racji umieszczania zasobów archiwum państwowego, więc o zgodę nie ma co pytać pozostałej rodziny-to oczywiście tylko moje zdanie. Gorzej jest z resztą rodziny. Też opracowałam podobny album i reakcje były różne-pytałam o zgodę, ale nie wszyscy podeszli do tego z entuzjazmem- w zasadzie nikt mi nie zabronił, ale nasłuchałam się różnych niechętnych wypowiedzi. To sprawiło, że (chcąc żyć w zgodzie z wszystkimi w rodzinie) umieściłam tylko nazwisko i imię bez żadnych dat i pominęłam spowinowaconych tych osób, a potem pokazałam to na płytce tym osobom sceptycznie nastawionym. Ku mojemu zdziwieniu WSZYSCY się wycofali ze swoich zastrzeżeń -
żałowali, że ich tam nie ma.
Najbardziej ryzykowna jest... " krótka charakterystyka przedstawianych osób" -zrezygnowałam z tego, bo to było przyczynkiem największych zastrzeżeń. Wersję ze wszystkim, co uważam za stosowne mam tylko dla siebie. Radziłabym przygotować tak jak Tobie się podoba lecz zanim opublikujesz dla innych trochę porozmawiać z rodziną.