Wraz z kolegami genealogami od lat próbujemy ustalić jakie grupy etniczne począwszy do Ery lodowcowej mogą być naszymi przodkami co ma tę zaletę iż inaczej wszelkie badania genetyczne są bezprzedmiotowe .
Szukałem wykładni oczywiście naukowej i to popartej pracami archeologicznymi albo innymi .
Bardzo interesujący jest wykład dr Dariusza Błaszczyka którą przeprowadził Dyrektor Muzem Początków Państwa POlskiego w Gnieźnie .
Otóż oprócz wytycznych z wykładów prof Samsonowicza i profesora Tazbira w tym wykładzie zamieszczono dane z programów naukowych nad naszym pochodzeniem .
https://www.youtube.com/watch?v=f13Z0zkLz-w&t=94sPodstawą jest od 53 minuty dane o Programie i to nie archeologicznym a biologiczne pyłów zbóż jako wykłądni zasiedlenia terenów domeny piastowskiej w Polsce .
To jest wielkiego państwowego programu UW pod tytułem " Barbarzyńskie Tsunami " .
========
ps
Pod nazwą Domeny piastowskiej rozumiemy pewien skrót nie mający nic wspólnego z Piastami ale aby umiejscowić ludność .
Pozdrawiam
Przy okazji wykładu nowość o powstaniu nowego działu w polskiej nauce : Archeologia Magazynowa .
Na you tube już znalazłem 10 wykładów na temat tej nowej dziedziny .