Witam. Miło mi donieść o uczestnictwie moim we wczorajszej uroczystości 100 lecia Urodzin Seniorki Rodu Basińskich. Jubilatka,- Helena Sobecka z domu Basińska ur. 15 października 1918 r. z rodziców Franciszki i Andrzeja Basińskich ,włodarza majątku w Bławatkach k./ Strzelna. Gospodarzyli tam do lat światowego kryzysu ekonomicznego,następnie krótko mieszkali na majątku w Jarontach k. Inowrocławia,by już w latach 30-tych osiedlić się w Kruszwicy. Po II wojnie Helena wychodzi za mąż za Władysława Sobeckiego i w roku 1956 przeprowadzają się do Bydgoszczy,gdzie do dziś zamieszkuje. Helena,- młodsza siostra mojej Matki przyjmowała wczoraj życzenia od dzieci,wnuków,prawnuków i praprawnuków.Nie obyło się z oficjalnymi życzeniami od "wierchuszki władzy" tj. wojewody,marszałka kuj.- pom,a także od premiera i prezydenta RP. Seniorka mimo sędziwego wieku cieszy się doskonałą pamięcią ,szczególnie tą odleglejszą. Pozdrawiam - hentomal@senior
_________________ Interesują mnie nazwiska :Adamczewski i Basiński,których przodkowie pochodzili z Kujaw. Zaś osoby z poza Kujaw i noszące nazwisko Kuropatwiński proszę o kontakt ze mną.
|