Kochani, proszę o pomoc gdzie szukać akt urodzenia i zgonu pradziadka Krzysztofa/Szczepana Dalke. Zabrakło mi pomysłów gdzie mogłabym jeszcze poszperać. Ale od początku, to co wiem. Szczepan Dalke syn Jakuba i Constancji ponoć urodził się w Kopaszynie parafia Grylewo 19.12.1829 roku. Taka data widnieje w księdze meldunkowej akta gminy Gołańcz. Z tego co wywnioskowałam to używał dwa imiona bo w 1846 roku, w parafii Żoń, bierze ślub z Aemilią Eichstadt jako Szczepan mając 27 lat!!! czyli wg tego zapisu musiałby się urodzić w 1819 roku. W 1819 roku rodzi się jego siostra Marianna....W zapisach ich dzieci widnieje jako Szczepan i Krzysztof. W księdze meldunkowej jest Krzysztof i praktycznie w większości zapisów jest Krzysztof. W Basi są kopie zapisów Grylewa jednak jego urodzenia pod wskazaną datą nie ma. Przewertowałam wszystkie dostępne lata. Jedynie co przychodzi mi do głowy to sprawdzić jeszcze akta metrykalne w AA Gniezno (tam są księgi) bo być może pleban przeoczył jakimś cudem zapis. Natomiast gdzie zgon?? Piła? W Grylewie nie ma takiego zgonu. W księdze meldunkowej jest zapis ze wymeldował się 1.10. 1913 roku i wybył do Piły mając 84 lata (pod warunkiem ze podana data w księdze meldunkowej jest prawidłowa). W wieku 84 lat wyjechał do Piły?? Szpital? do któregoś z dzieci??To wszystko co ustaliłam. Mam całe rodzeństwo Krzysztofa, jego dzieci natomiast On sam zawieruszył się gdzieś. Ma ktoś pomysł gdzie mogłabym jeszcze poszukać ? Może ktoś z forumowiczów ma dostęp do skanów z AA Grylewo z lat 1829 +- z 3 lata i sprawdzić czy taki zapis widnieje? W zapisie małżeństwa z Aemilią jest ze pochodził z Kopaszyna....... Wszystko kręci się wokół Grylewa. Wdzięczna będę za każdą sugestię i pomoc.
_________________ pozdrawiam Jola Mazur
Włodarczyk Suśnia Mokronos, par Kobierno, Orla - Koźmin, Wielowieś Wachowiak Frankowiak par Wyganów Jończak Błaszczyk/Błaszak Mokronos Zieleziński Krenc Sulmierzyce Dymek Połajewo Narożyński par. Objezierze/Oborniki
|