Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne GNIAZDO

Forum dyskusyjne WTG GNIAZDO
Teraz jest 06 lis 2024, 18:36

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 27 lip 2016, 20:17 

Poszukiwałam ogrom czasu moich pradziadków. Na "nieszczęście" ślub brali w Wągrowcu i nie ma żadnych akt - ani w parafii (uległy spaleniu), ani w USC. Pokusiłam się o czytanie wszystkich skanów jakie udało mi się znaleźć. Trafiłam na Pawłówko i znalazłam nazwisko Leschnik. Proszę więc o pomoc, bo już oczy mi "wyleciały" i nijak imion nie mogę odczytać.
http://szukajwarchiwach.pl/92/87/0/6/19 ... w4q8LfIBNA
Jeżeli pod pozycją 10 jest Bronisława (z pisowni trochę podobne) to jest to moja prababcia!! Doczytałam też Juliannę (wyraźnie napisane). Pozostałych "nie daję rady :oops: ). W zapisie jest też kwiecień 1880 Siedleczko - czy cała rodzina wyprowadziła się do Siedleczka, czy może z Siedleczka przybyli do Pawłówka? Czy może mi ktoś pomóc? Bardzo proszę

PostNapisane: 28 lip 2016, 11:45 

Witaj, według mnie jest tak:
7. Julianna
8. Prakseda
9. Anastazja
10. Bronisława
liczba 11 jest pominięta
12. Jadwiga

Pozdrawiam
Kasia z Kierejewskich

Ślubu Karol FISZER z Joanna/Krystyną Weiglin (przed 1818)

PostNapisane: 28 lip 2016, 12:23 

Masz rację! Jak wpatrzyłam się w te literki to chyba są to te imiona. Poza tym znalazłam "na ślubach" Hieronymus Leśnik (30 lat) i Julianna z d.Jahnke (30 lat) zawarli związek małżeński w Żoniu (a to wieś po sąsiedzku) - wpis 2/1867. Wszystko się więc zgadza. To moi prapradziadkowie! Oczywiście - muszę jeszcze trochę głębiej dotrzeć. Bronisława (moja prababcia) w którymś momencie mieszkała w Wągrowcu i tu wyszła za mąż w 1896 roku. Najważniejsze, że mam datę urodzenia. Może więc teraz w USC mi pomogą, bo do tej pory miałam same "schody". Pozdrawiam cieplutko i raz jeszcze dziękuję

Strefa czasowa: UTC + 1