Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne GNIAZDO

Forum dyskusyjne WTG GNIAZDO
Teraz jest 01 kwi 2025, 21:47

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 25 mar 2025, 19:32 

Bardzo proszę o poradę/pomoc bardziej doświadczonych użytkowników - poszukuję aktu urodzenia 5xpradziadka - udało mi się odnaleźć akt ślubu moich 5xpradziadków z 1795 r. - ów akt wspomina że mój przodek, Antoni Ryzner (Antonius Risner/Rizner) ma 28 lat i pochodzi z Murowanej Gośliny - rzeczywiście wśród aktów urodzenia z tej parafii występuje ktoś z rodziny - akt urodzenia Joannesa Ryznera z 1777 r. - zbieżność nazwisk raczej nie jest przypadkowa, ale mój 5xpradziadek Antoni, który urodził się ok. 1765 r. niestety nie figuruje w aktach tej parafii.
Kolejny znaleziony przeze mnie akt - akt zgonu Antoniego z 1808 r. mówi że był z miejscowości Skoki (Schocken) i zmarł w wieku 45 lat (oba akta z Kalisza - tam od ok. 1795 żyli moi przodkowie i urodził się 4xpradziadek) - i tutaj pojawia się problem, z którym nie mogę sobie poradzić - dostępne na FamilySearch akta urodzeń w Skokach kończą się na 1734 r. i ponownie zaczynają na 1796 r. (mikrofilm 1191494) - czy to oznacza że trop ostatecznie urywa się w tym momencie, czy też dostępne są inne poza metrykami akta źródłowe dotyczące Skoków, które mogą pomóc w poszukiwaniu przodka? Ewentualnie, może skany mormońskie nie są jedynym źródłem i brakujące lata są dostępne gdzie indziej?

PostNapisane: 25 mar 2025, 22:25 

Niestety księgi się nie zachowały.
https://web.archive.org/web/20161209134 ... limit=5115

PostNapisane: 26 mar 2025, 20:50 

Dziękuję za informację.

Strefa czasowa: UTC + 1