Wielkopolskie Towarzystwo Genealogiczne GNIAZDO

Forum dyskusyjne WTG GNIAZDO
Teraz jest 31 mar 2025, 04:05

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 07 maja 2024, 18:55 

Dzień dobry, potrzebuje pomocy bo mi się już wyczerpały pomysły. Nigdzie nie mogę znaleźć ewangelickich aktów urodzenia :
1) Mateusza Schellera (Schehlera) ok. 1762 i jego brata Johanna Gottlieba Schehlera ok 1753 . Obaj urodzili się najprawdopodobniej we wsi Strumiany ( Gerzewer). jako synowie Osadnika . W akcie ślubu Mateusza , z parafii Piaski z 03.02. 1793 jest informacja, ze był drugim synem Johanna, Georga Schehlera, zmarłego osadnika i Anny Rosiny- brak nazwiska. Mam akty ślubów i zgonów obydwu braci. . Jeżeli wierzyć zapisom w aktach zgonu to Johann Gottlieb urodził się ok 1753 r a Mateusz ok 1762 roku. Biorąc pod uwagę fakt, że osadnicy do Strumian zostali sprowadzenie w 1740 roku , nie było jeszcze wtedy parafii ewangelickiej w Piaskach . Ta powstała dopiero ok 1780 roku. nie wiem gdzie szukać aktów urodzenia braci (iata 1750-1770)

2) Aktu ślubu rodziców braci Johanna, Georga i Anny, Rosiny, chociaż istnieje prawdopodobieństwo , że przybyli na nasze ziemie już będąc małżeństwem.

3) )aktu zgonu ich ojca Johanna Georga Schehlera (na pewno przed 1793- bo tak wynika z aktu ślubu syna a z dużym prawdopodobieństwem przed 1780 rokiem bo w Piaskach nie znalazłam więc chyba zmarł między 1763 a 1780 )

4) aktu urodzenia Anny ,Rozalii Scheller ( Schehler) z domu Laube ur ok 1764 r prawdopodobnie tez Strumiany ( Gerzewer) , zony wspomnianego wyżej Mateusza, Akt małżeństwa i zgonu mam
Przeszukałam parafie katolickie w Borku Wlkp chociaż byli ewangelikami ale nie wiem gdzie w okolicy ich miejsca zamieszkania była w latach 1740-1780 parafia ewangelicka a jeżeli nie było to gdzie szukać akt cywilnych.

Pozdrawiam serdecznie Basia

PostNapisane: 07 maja 2024, 19:25 

Olędrzy jako ludzie wolni przemieszczali się częściej niż chłopi pańszczyźniani. Przybywali z zagranicy , ale też z innych osad olęderskich (niekiedy z dość daleka) . Często synowie olędrów szukali nowego gospodarstwa .
Ewangelicy chrzcili dzieci w kościołach katolickich , gdy kościół ewangelicki był daleko.
Po zajęciu Wielkopolski przez Prusy w 1793 osadnictwo niemieckie nasiliło się , a fakt , że pierwsi osadnicy napłynęli w 1740 nie musi oznaczać , że Schehlerowie byli w tej pierwszej fali.
Jedyna nadzieja w postępującej indeksacji . Może po jakimś czasie wypłyną gdzieś wpisy z ich chrztami.

Pozdrawiam
Janusz

PostNapisane: 07 maja 2024, 22:37 

A co tu mają Olendrzy do tego ???
Olednrzy to Olendzy .
Mają dokłanie opisanych swoich przodków i dokładnie opisane rodziny Olendrów w tym Menonitów .
Głównie na stronie odessa3 ale i na innych .

Pozdrawiam

PostNapisane: 08 maja 2024, 08:28 

Strumiany powstały jako Olędry zależne od wsi Jeżewo i wczesne zapisy zdarzeń z tej wsi znajdują się w XVIII-wiecznych księgach metrykalnych parafii katolickiej Jeżewo.

Zresztą zacytowana tu nazwa "Gerzewer" jest tylko przeinaczoną w zapisie przez pastora nazwą "Jeżewskie Olędry" czy pewnie po niemiecku Jeżewer/Jerzewer Hauland.

W samych księgach jeżewskich z tego czasu nazwa Strumiany się jeszcze nie pojawia, a jednostka ta nazywa się po prostu "Olendry" czy też Olędry.

...et Marcus genuit Lucam. Lucas autem genuit Ignatium.

PostNapisane: 08 maja 2024, 09:59 

Może gdzieś zachowały się dokumenty założycielskie Jeżewskich Holendrów(tj. Strumian). Właściciel wsi sporządzał kontrakt z osadnikami z wymienieniem nazwisk i niekiedy miejsca pochodzenia. Znam takie dokumenty z Puszczy Pyzdrskiej. Puszcza Pyzdrska należała do trzech ówczesnych powiatów : pyzdrskiego, konińskiego i kaliskiego , a po 1815 do Królestwa Polskiego. Ale może i dla okolic Gostynia też coś się zachowało.

Pozdrawiam
Janusz

PostNapisane: 08 maja 2024, 10:08 

Panie Łukaszu

Jak rozumiem założycielce tematu zależało na znalezieniu żródeł genealogicznych .
A skoro nie ma ksiąg metrylanych oddzielnych dla Olendrów to taka wiadomość nic piszącej do tego nie przybliży .

Jedynym jedynym takim źródłem jest Deutsches Geschlechterbuch.
Bez przestudiowania tam zapisów nie ma najmniejszych szans.
Jak rozumiem pytająca przestudiowała zapisy wszystkich trzech baz mormońskich czyli Genealogical, CGI i IGI więc jakie ma wyjście ??

To jest wiadomość konstruktywna a na dzień dzisiejszy nie ma innej drogi .
Genealogia to nauka ścisła a nawet bardzo ścisła i tu opowieści niewiele zmienią . Potrzebne są dane i fakty .A żeby je mieć muszą być źródła i tyle.

Pozdrawiam i życzę sukcesu.

Ryszard Welka

PostNapisane: 08 maja 2024, 20:11 

Bardzo wszystkim dziękuje za zainteresowanie tematem i chęć pomocy i rady. Panie Łukaszu w pierwszej kolejności przeszukałam Jeżewo ale tam są księgi metrykalne od 1790 roku , nie ma wcześniejszych a w 1790 to już od 10 lat była parafia ewangelicka w Piaskach i z tych lat akty moich przodków tam są . ja szukam tak jak napisałam lat 1740 do 1780.Janusz59 do Strumian sprowadzono oprócz Holendrów, Sasów i Szwabów , skąd byli moi nie mam pojęcia . Kubusiu a jakiś link do Deutsches Geschlechterbuch. można prosić , bo tam jeszcze nie szukałam. Mormonów przerobiłam .

PostNapisane: 08 maja 2024, 20:59 

Olędrzy to nie narodowość . To osoby osiedlone na prawie olęderskim. Polecam artykuł w Wikipedii "Olędrzy".

Pozdrawiam
Janusz

PostNapisane: 08 maja 2024, 23:13 

Dziękuję , przeczytany :D
Pozdrawiam

PostNapisane: 09 maja 2024, 06:25 

Pani Basiu

Deutsches Geschlechterbuch to są genealogie rodzin o pochodzeniu niemieckim ,To 204 tomy ppo cirka 1000 stron genealogii .Większość jest zcyfryzowana i można obejrzeć na przykład na Mazowieckiej Bibliotece cyfrowej .
Ale tam metryk nie ma . Ale są podane źródła .Trochę dziwne jest to iż rodzina Scheller ( bardzo popularne nazwisko ) to w większości rodzina szwajcarska ale to taka przypadłość Niemców . Jak będzie kiedyś Pani zainteresowana szczegółami technicznymi takiej genealogii zapraszam do rozmowy prywatnej w ramach wolnego czasu aby tu elaboratów nie tworzyć .

Ja już tu na Forum wiele razy pisałem o tym ale nie było zainteresowania.

Dla mnie jako genealoga to Biblia mojego rodu od 1604 roku .
Pozdrawiam

PostNapisane: 24 mar 2025, 22:41 

BasiaJ napisał(a):
Dzień dobry, potrzebuje pomocy bo mi się już wyczerpały pomysły. Nigdzie nie mogę znaleźć ewangelickich aktów urodzenia :
1) Mateusza Schellera (Schehlera) ok. 1762 i jego brata Johanna Gottlieba Schehlera ok 1753 . Obaj urodzili się najprawdopodobniej we wsi Strumiany ( Gerzewer). jako synowie Osadnika . W akcie ślubu Mateusza , z parafii Piaski z 03.02. 1793 jest informacja, ze był drugim synem Johanna, Georga Schehlera, zmarłego osadnika i Anny Rosiny- brak nazwiska. Mam akty ślubów i zgonów obydwu braci. . Jeżeli wierzyć zapisom w aktach zgonu to Johann Gottlieb urodził się ok 1753 r a Mateusz ok 1762 roku. Biorąc pod uwagę fakt, że osadnicy do Strumian zostali sprowadzenie w 1740 roku , nie było jeszcze wtedy parafii ewangelickiej w Piaskach . Ta powstała dopiero ok 1780 roku. nie wiem gdzie szukać aktów urodzenia braci (iata 1750-1770)

2) Aktu ślubu rodziców braci Johanna, Georga i Anny, Rosiny, chociaż istnieje prawdopodobieństwo , że przybyli na nasze ziemie już będąc małżeństwem.

3) )aktu zgonu ich ojca Johanna Georga Schehlera (na pewno przed 1793- bo tak wynika z aktu ślubu syna a z dużym prawdopodobieństwem przed 1780 rokiem bo w Piaskach nie znalazłam więc chyba zmarł między 1763 a 1780 )

4) aktu urodzenia Anny ,Rozalii Scheller ( Schehler) z domu Laube ur ok 1764 r prawdopodobnie tez Strumiany ( Gerzewer) , zony wspomnianego wyżej Mateusza, Akt małżeństwa i zgonu mam
Przeszukałam parafie katolickie w Borku Wlkp chociaż byli ewangelikami ale nie wiem gdzie w okolicy ich miejsca zamieszkania była w latach 1740-1780 parafia ewangelicka a jeżeli nie było to gdzie szukać akt cywilnych.

Witam,

wszystko wskazuje na to, że ja również pochodzę od osadników sprowadzonych przez właścicieli Jeżewa w 1740(?) roku. Staram się odszukać dokument, na podstawie którego została nadana ziemia sprowadzonym osadnikom. Niestety nie znalazłem wiele informacji na ten temat.

Po pierwsze nie udało mnie się potwierdzić daty 1740 jako roku sprowadzenia osadników. Nie znalazłem żadnych źródeł potwierdzających tą datę. Ten sam rok 1740 jest podawany przy budowie kościoła w Jeżewie z fundacji Jana Rydzyńskiego z Czerniny. Problem polega na tym, że ten Jan zmarł w 1736 roku, a więc nie mógł rozpocząć budowy kościoła w 1740 roku. Nie udało mnie się nawet ustalić kto w tym czasie był właścicielem Jeżewa i sprowadził osadników Rydzyńscy czy nowi właściciele Raczyńscy, którzy nabyli Jeżewo tylko kiedy? Przed sprowadzeniem osadników czy po?

Będę wdzięczny za jakąkolwiek podpowiedź gdzie i jak mogę znaleźć więcej informacji na temat Rydzyńskich i ich (przypuszczalnie) osadników sprowadzonych do Olędrów Jeżewskich (późniejszych Strumian)!

PostNapisane: 25 mar 2025, 07:17 

Ja znalazłem wszystkie informacje dotyczące nadania ziemi moim przodkom (na podstawie jakiego przywileju + data) z recesach uwłaszczeniowych, razem z mapką gospodarstw.
http://recesy.wtg-gniazdo.org/en/conten ... osty%C5%84

PostNapisane: 26 mar 2025, 00:28 

Henryk Krzyżan napisał(a):
Ja znalazłem wszystkie informacje dotyczące nadania ziemi moim przodkom (na podstawie jakiego przywileju + data) z recesach uwłaszczeniowych, razem z mapką gospodarstw.

Bardzo dziękuję za ta podpowiedź ale w żaden sposób nie mogę otworzyć tego linku Pojawia się komunikat Nie znaleziono
Żądany adres URL nie został znaleziony na tym serwerze.
Czy mogę orosić o sprawdzenie jego działania .

PostNapisane: 26 mar 2025, 06:53 

BasiaJ napisał(a):

Bardzo dziękuję za ta podpowiedź ale w żaden sposób nie mogę otworzyć tego linku Pojawia się komunikat Nie znaleziono

U mnie link się normalnie otwiera. Tu są sygnatury akt.
Jeżewo
Signature 642
Signature 646
Signature 649
Signature 652
Signature 658
Signature 659
Signature 660

PostNapisane: 26 mar 2025, 18:01 

BasiaJ napisał(a):

U mnie link się normalnie otwiera. Tu są sygnatury akt.
Jeżewo
Signature 642
Signature 646
Signature 649
Signature 652
Signature 658
Signature 659
Signature 660

Bardzo dziękuję konsultuje z informatykiem, bo mi antywirus blokuje te strony

.

PostNapisane: 26 mar 2025, 22:12 

Dziękuję bardzo za podpowiedź i link!
Kilka znanych nazwisk wyskoczyło, a na razie więcej nie rozumiem, bo wszystko wygląda na niemiecki:-)

Jeżeli chodzi o dokument nadania ziemi osadnikom w Strumianach, to niestety potrzebuje informacji o 100 lat wcześniej...

PostNapisane: 27 mar 2025, 06:53 

Recesy są zazwyczaj dwujęzyczne tak jak w Strumianach Olędrach, w Strumianach faktycznie tylko po niemiecku.
Ja też nie znalazłem oryginalnego aktu nadania, ale w "moich" recesach się na niego powołują - lata 90-te XVIII wieku.

PostNapisane: 27 mar 2025, 07:25 

Problem polega na tym, że strona Recesów 'przedstawia się' przeglądarkom internetowym jako szyfrowana w protokole HTTPS a takową nie jest. Jest zwykłą HTTP. Dlatego przeglądarki nie chcą jej otworzyć - to zależy od ustawień bezpieczeństwa przeglądarki - i pokazują komunikat o 'zagrożeniu'. Wystarczy z palca wpisać cały adres - lub dopisać w pasku adresu na początku - rozpoczynający się od http:// i wszystko działa.

Umarłych wieczność dotąd trwa, dokąd pamięcią im się płaci.

Ostatnio edytowano 28 mar 2025, 08:06 przez Paweł Wietrzykowski, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 27 mar 2025, 17:27 

Recesy są zazwyczaj dwujęzyczne tak jak w Strumianach Olędrach, w Strumianach faktycznie tylko po niemiecku.
Ja też nie znalazłem oryginalnego aktu nadania, ale w "moich" recesach się na niego powołują - lata 90-te XVIII wieku.

Tak w Olędrach jest po polsku, ale też trudno odczytać.

Ciężka sprawa z oryginałem! Za dużo wojen, powstań i wszelkiego rodzaju pożarów mieliśmy, aby pozostało wiele starych dokumentów

PostNapisane: 30 mar 2025, 01:39 

Paweł Wietrzykowski napisał(a):
Problem polega na tym, że strona Recesów 'przedstawia się' przeglądarkom internetowym jako szyfrowana w protokole HTTPS a takową nie jest. Jest zwykłą HTTP. Dlatego przeglądarki nie chcą jej otworzyć - to zależy od ustawień bezpieczeństwa przeglądarki - i pokazują komunikat o 'zagrożeniu'. Wystarczy z palca wpisać cały adres - lub dopisać w pasku adresu na początku - rozpoczynający się od http:// i wszystko działa.

Dziękuję Paweł Twoje rady jak zwykle cenne i pomogły , otworzyłam strony.

Strefa czasowa: UTC + 1