BasiaJ napisał(a):
Dzień dobry, potrzebuje pomocy bo mi się już wyczerpały pomysły. Nigdzie nie mogę znaleźć ewangelickich aktów urodzenia :
1) Mateusza Schellera (Schehlera) ok. 1762 i jego brata Johanna Gottlieba Schehlera ok 1753 . Obaj urodzili się najprawdopodobniej we wsi Strumiany ( Gerzewer). jako synowie Osadnika . W akcie ślubu Mateusza , z parafii Piaski z 03.02. 1793 jest informacja, ze był drugim synem Johanna, Georga Schehlera, zmarłego osadnika i Anny Rosiny- brak nazwiska. Mam akty ślubów i zgonów obydwu braci. . Jeżeli wierzyć zapisom w aktach zgonu to Johann Gottlieb urodził się ok 1753 r a Mateusz ok 1762 roku. Biorąc pod uwagę fakt, że osadnicy do Strumian zostali sprowadzenie w 1740 roku , nie było jeszcze wtedy parafii ewangelickiej w Piaskach . Ta powstała dopiero ok 1780 roku. nie wiem gdzie szukać aktów urodzenia braci (iata 1750-1770)
2) Aktu ślubu rodziców braci Johanna, Georga i Anny, Rosiny, chociaż istnieje prawdopodobieństwo , że przybyli na nasze ziemie już będąc małżeństwem.
3) )aktu zgonu ich ojca Johanna Georga Schehlera (na pewno przed 1793- bo tak wynika z aktu ślubu syna a z dużym prawdopodobieństwem przed 1780 rokiem bo w Piaskach nie znalazłam więc chyba zmarł między 1763 a 1780 )
4) aktu urodzenia Anny ,Rozalii Scheller ( Schehler) z domu Laube ur ok 1764 r prawdopodobnie tez Strumiany ( Gerzewer) , zony wspomnianego wyżej Mateusza, Akt małżeństwa i zgonu mam
Przeszukałam parafie katolickie w Borku Wlkp chociaż byli ewangelikami ale nie wiem gdzie w okolicy ich miejsca zamieszkania była w latach 1740-1780 parafia ewangelicka a jeżeli nie było to gdzie szukać akt cywilnych.
Pozdrawiam serdecznie Basia
Witam,
wszystko wskazuje na to, że ja również pochodzę od osadników sprowadzonych przez właścicieli Jeżewa w 1740(?) roku. Staram się odszukać dokument, na podstawie którego została nadana ziemia sprowadzonym osadnikom. Niestety nie znalazłem wiele informacji na ten temat.
Po pierwsze nie udało mnie się potwierdzić daty 1740 jako roku sprowadzenia osadników. Nie znalazłem żadnych źródeł potwierdzających tą datę. Ten sam rok 1740 jest podawany przy budowie kościoła w Jeżewie z fundacji Jana Rydzyńskiego z Czerniny. Problem polega na tym, że ten Jan zmarł w 1736 roku, a więc nie mógł rozpocząć budowy kościoła w 1740 roku. Nie udało mnie się nawet ustalić kto w tym czasie był właścicielem Jeżewa i sprowadził osadników Rydzyńscy czy nowi właściciele Raczyńscy, którzy nabyli Jeżewo tylko kiedy? Przed sprowadzeniem osadników czy po?
Będę wdzięczny za jakąkolwiek podpowiedź gdzie i jak mogę znaleźć więcej informacji na temat Rydzyńskich i ich (przypuszczalnie) osadników sprowadzonych do Olędrów Jeżewskich (późniejszych Strumian)!