Genowefa napisał(a):
Piotrku, jeszcze kilka pytań.
1.Gdzie wpisywać nr aktu-w przypadku USC nadawał się sam w nr strony , bo było to jednoznaczne.W przypadku ksiąg z parafii już nie bo przecież na stronie jest kilkanaście wpisów i wtedy co ?
Numer aktu jest nam niepotrzebny, bo mamy zamiast niego numer skanu (strony), dzięki któremu możemy go namierzyć. W przypadku ksiąg z parafii i kilku wpisów, mamy dodatkowo numer wpisu na stronie.
Genowefa napisał(a):
2.Jest jeszcze jeden problem-trzeba się przerzucać ze skanu gdzie jest np imię a rodzice są na skanie drugim- zupełnie się to gmatwa i można się pomylić co do pozycji, bo na skanie drugim nie ma nr aktu i trzeba sobie policzyć, który to z kolei na stronie-myślę, że w tym przypadku skany powinny być obok siebie w tabeli.
Do tego służy funkcja łączenia skanów, o której pisałem wcześniej (dostępna pod prawym przyciskiem myszy)
Genowefa napisał(a):
3. W zgonach jest n. małż-ale brak pola wpisu
Rzeczywiście, zapomniałem o tym polu. Zaktualizowaną wersję wrzuciłem na serwer - wystarczy ponownie zainstalować

Genowefa napisał(a):
4.Do czego służy opcja Brak danych
"Brak danych" należy zaznaczyć przy każdym skanie, na którym nie ma zapisków (np. okładki ksiąg). Będę dzięki temu wiedział, że cały materiał został przerobiony.
Genowefa napisał(a):
5.Nie można pobrać za jednym logowaniem urodzeń, małżeństw i zgonów.-Zawiesza się komputer i trzeba go wyłączyć. Czy to tylko ja mam takiego pecha-czy tak jest. Nie było tego problemu w I wersji programu ZOSIA.
Pewnie wina programu, chociaż tu wydawało mi się, że nic nie zmieniałem. Przyjrzę się temu.
Genowefa napisał(a):
A dobre wieści-odinstalowałam Zosię, usunęłam pobrane skany i zainstalowałam ponownie. Pobieranie z serwera prawidłowe z tym, że trzeba to robić oddzielnie tzn urodzenia-raz, małżeństwa-dwa, zgony-trzy---problem pobierania pkt.5
Z dysku otwiera się skany bez problemu.
Cieszę się, że udało się rozwiązać ten problem.
Genowefa napisał(a):
Chyba można też wprowadzać indeksy-kilka wypróbowałam, ale poczekam na Twój znak, bo pewnie będziesz jeszcze coś zmieniał ...
Jeśli nic nie znika po ponownym otwarciu, to można już indeksować. Poważniejszych zmian w budowie pliku z indeksami nie zamierzam robić.
Krys85 napisał(a):
A ja mam pytanie czy te same akta będą spisywane będą spisywane prze dwie osoby, tak jak było w założeniu?
Były takie pomysły, ale założeń o podwójnymi spisywaniu nie robiliśmy. Póki co mamy materiału wiele więcej niż sił przerobowych i skupimy się głównie na tym by zrobić to co jest dostępne. Korektę można przeprowadzić w przyszłości.
marek m napisał(a):
Pobrałem program, zaistalowałem, wpisałem podane w lutym hasło, wyskakuje, że podano błędnie hasło, po chwili że nie można połączyć się z serwerem. W poście z 1-go marca podano, że niektóre hasła zostały skasowane, może to jest przyczyną.
Kilka dni temu przez nieuwagę usunąłem hasła użytkowników i nie wszystkie udało mi się przywrócić. Logowanie jest więc takie samo jak przy indeksacji, tylko podeślę zaraz na maila nowe hasło.
Po zalogowaniu póki co jedynie można podejrzeć swoje aktualne indeksy, a nie idzie jeszcze zamawiać kolejnych jednostek do indeksowania. To jednak ruszy już niebawem
Okazało się, że problem był z nieaktualnym hasłem. Jeśli ktoś jeszcze będzie miał podobny, proszę zgłosić się do mnie.
Większości osób już chyba program w miarę działa. Mam tylko jeszcze dość duży problem z systemami obcojęzycznymi i polskimi znakami diakrytycznymi, bo nie wiem dlaczego nawet po ustawieniu kodowania, otrzymuję niekompatybilne znaki. Popracuję jeszcze nad tym, mam nadzieję że uda mi się coś z tym zrobić.
Pozdrawiam
Piotr